Bűncselekmény

2022.01.27. 17:45

Választási csalásra buzdít Márki-Zay Péter

Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, választás rendje elleni bűncselekményre biztatta londoni hallgatóságát Márki-Zay Péter, amikor azt javasolta nekik, hogy fiktív lakcímet feltüntetve szavazzanak – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán. A Századvég jogi szakértője szerint Hódmezővásárhely polgármestere felsorakozott abba a politikusbűnözői körbe, ahol már nem számít sem a törvény, sem a rend, és a hatalom gátlástalan megszerzésének célja szentesít bármilyen alantas eszközt.

A Büntető Törvénykönyv 350. §-a szerinti választás rendje elleni bűncselekménynek az egyik elkövetési formájának minősül, ha valaki jogosultság nélkül, fiktív lakcímet feltüntetve szavaz. Ha valaki a vonatkozó, három évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionált bűntett elkövetésére felhív, a 14. §-aszerint felbújtónak minősül - mondta a lap megkeresésére ifjabb Lomnici Zoltán arról, hogy a 444.hu beszámolója szerint Márki-Zay Péter Londonban arra kérte a lakcímmel nem rendelkező magyarokat: ha tehetik, jelentkezzenek be egy-egy billegő körzetbe, ugyanis a 2018-as eredmények alapján idén akár három mandátum is múlhat a külföldi szavazatokon.

A Századvég jogi szakértője hangsúlyozta: a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény rögzíti a választási eljárás alapelveit, melyeknek minden esetben kötelezően érvényesülniük kell. Ilyen alapelv többek között a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelménye 

- Az összellenzéki listavezető továbbá a levélben történő szavazásra vonatkozó szabályokat is vitatja, holott az Alkotmánybíróság a 3086/2016. (IV. 26.) AB határozatában világosan kimondta, hogy nem alaptörvény-ellenes az, hogy a választási eljárásról szóló törvény a magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgár számára nem biztosítja a levélben történő szavazás lehetőségét - hangsúlyozta a szakértő. Mint fogalmazott: ennek oka pedig nem más, minthogy a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgárok kapcsolata az állammal közvetlenebb és erősebb, mint az ilyen állandó lakóhellyel nem rendelkező választópolgároké. Éppen ezért a Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező választópolgároktól elvárható, hogy szavazataikat (akár a külképviseleteken) személyesen adják le, figyelembe véve azt is, hogy szavazati joguk teljes: mind a pártlistára, mind pedig az egyéni választókerületi jelöltekre szavazhatnak, szemben azokkal, akik levélben szavazhatnak ugyan, de csak a pártlistákra adhatják le a voksukat.

- Hódmezővásárhely  polgármestere felsorakozott abba a politikusbűnőzői körbe, ahol már nem számít sem a törvény sem a rend és a hatalom gátlástalan megszerzésének célja szentesíti bármilyen alantas eszközt - legyen az az egyszerű többséggel történő alkotmányozás, a kétharmados törvények egyszerű többséggel történő eltörlése, a jobboldali újságírók eltiltása, vagy bizonyos tisztviselők politikai alapú leváltása - összegzett  ifjabb Lomnici Zoltán. 

Borítókép: Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában