A fogyatékkal élők helyzete

2022.01.27. 12:46

Fülöp Attila: vállalhatatlan és romboló hatású Márki-Zay kijelentése

Megrettentő, vállalhatatlan és tragikusan romboló hatású Márki-Zay Péternek, a baloldali pártok kormányfőjelöltjének a fogyatékkal élő embereket érintő vasárnapi kijelentése - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy konferencián.

Fülöp Attila az Érték vagy! című - a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásáról szóló - rendezvényen úgy fogalmazott, Márki-Zay Péter a fogyatékos jelzőt, honfitársaink százezreit megbántva, pejoratívan, szitokszóként használja, és ez nem nyelvbotlás, hanem gondolatának lenyomata.

Azonban, ami neki szitokszó, az nekünk érték, ami neki teher és gúny tárgya, az nekünk felelősség és kötelesség, olyan kötelesség, amelyhez mindenkinek hozzá kell tennie a magáét

 - jelentette ki az államtitkár.

Fülöp Attila azt hangoztatta, hogy minden egyes álláshely, munkakör, amelyet megváltozott munkaképességű, de dolgozni akaró és bíró munkavállaló tölt be, kétszeres értéket hordoz magában, hiszen nem csak a gazdaságot erősíti, hanem a közösségi felelősségvállalást is. 

A kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának bővítését elsődleges célnak tekinti, mert a szociális biztonság alapját csak a munka teremtheti meg 

- mondta az államtitkár.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere videóüzenetében kiemelte, a kormány 2010 óta kiemelten kezeli a megváltozott munkaképességű emberek társadalmi helyzetét, a munkaerőpiacon betöltött szerepüket.

Közlése szerint a gazdasági növekedésnek köszönhetően foglalkoztatási arányuk a 2010-es 18 százalékról mára 44 százalékra emelkedett, jelenleg mintegy 160 ezren vannak jelen a munka világában. Idén mintegy 50 milliárd forintot biztosít az állam a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására, ami azt jelenti, hogy 411 akkreditált munkáltatónál, 1100 telephelyen majdnem 33 ezer fogyatékkal élő ember dolgozik - ismertette a miniszter.

A rendezvényen Fülöp Attila bejelentette, hogy Kásler Miklós kezdeményezésére a visegrádi négyek közös nyilatkozatot írtak alá, amely kiállás és felelősségvállalás az adott országokban élő fogyatékos emberek önálló életkörülmények megteremtése, a számukra nyújtandó közösségi és nem intézményi alapú szolgáltatások megerősítése érdekében.

A visegrádi országok egy olyan Európa építése mellett állnak ki, ahol a fogyatékos emberek önálló, önrendelkező állampolgárok és látható tagjai a közösségeknek 

- foglalta össze az államtitkár a nyilatkozat tartalmát.

Az eseményen élőben jelentkeztek be a V4-ek kormányainak képviselői, megosztva országaik tapasztalatait a témában.

Pawel Wdówik lengyel családügyi miniszterhelyettes közölte: a lengyel kormány elsődleges célja, hogy az ENSZ fogyatékossággal élők jogairól szóló egyezményének rendelkezéseit bevezessék, ugyanis annak elismertetésére törekszenek, hogy a fogyatékos emberek jogai semmiben sem különböznek az ép emberekétől.

Elmondta azt is, hogy tavaly elfogadtak egy tíz évre szóló stratégiát, amelyben prioritásként szerepel a fogyatékossággal élők önálló életvitelhez való joga.

Marian Jurecka, Csehország miniszterelnök-helyettese, munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztere arról beszélt, hogy a cseh kormány törvényi előírásokkal és szociálpolitikai támogatásokkal segíti a megváltozott munkaképességű emberek bevonását a foglalkoztatásba.

Boris Azaltovic szlovák munkaügyi, szociális és családügyi államtitkár kiemelte, Szlovákiában is fontos a fogyatékossággal élő emberek integrálása a munkaerőpiacra, és most elsősorban a nyílt munkaerőpiacot célozzák meg.

A második alkalommal megrendezett Érték Vagy! konferencia egy olyan egyedülálló fórum, amely megmutatja az állami és piaci szektor nemzetformáló együttműködését, rávilágít a felelősségvállalás gazdasági és morális értékeire. A nap folyamán hazai és nemzetközi cégek képviselői, civil szervezetek vezetői, egyházi vezetők és közéleti szereplők osztják meg véleményüket és tapasztalataikat a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatban - olvasható a meghívóban.

A konferencia zárásaként első alkalommal adták át az Érték vagy! díjakat, amellyel a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában élen járó, példaként szolgáló munkáltatókat és magánembereket ismernek el.

Az elismerést öt kategóriában osztották ki: Az év befogadó munkáltatója díjat az Auchan Magyarország Kft., Az év fejlesztő foglalkoztatója díjat a Baráthegyi Majorság Közössége, Az év foglalkozási rehabilitációs szolgáltatója díjat a Salva Vita Alapítvány, Az év rehabilitációs munkáltatója díjat a Prohuman 2004. Kft. - Miskolc CC vehette át, Mindennapi Hős Díjban pedig négyen részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában