Közbenjárását kérik a nemzetért

2022.01.15. 09:51

Erdő Péter a Margitszigeten tart szentmisét Szent Margit tiszteletére

Az utóbbi évtizedekben hagyománnyá vált, hogy a mindenkori magyar prímás a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan vasárnap 11 órakor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

A szentmisén a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért.

Tóth János Csaba elmondta: az utóbbi évtizedekben hagyománnyá vált, hogy a mindenkori magyar prímás a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebbi vasárnapon. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én.

Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit így került három és fél évesen a veszprémi Szent Katalin-kolostorba. 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba, amely a domonkos férfirend közvetlen felügyelete alatt állt.

Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és 1270-ben bekövetkezett haláláig kitartott szerzetesi hivatása mellett. Haláláig kitartott szerzetesi hivatása mellett.

A katolikus egyház január 18-án ünnepli Szent Margit "égi születésnapjának" évfordulóját.

Borítókép: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (középen) az Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan tartott ünnepi szentmisén a margitszigeti domonkos kolostor romjainál 2019. január 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában