Ingatlanpanama

2021.12.20. 11:29

Megjelent a tanú a Városháza-botrányt vizsgáló bizottság előtt

Hétfőn délelőtt olyan tanút hallgatott meg a Városháza eladása körüli ügyeket feltáró fővárosi vizsgálóbizottság, aki az Anonymus által közzétett felvételeken is megszólal. A férfi azért vállalta a nyilvánosságot, mert elmondása szerint üzleti ügyeiben kárt okoz neki a botrány és szeretné tisztázni a szerepét.

Hétfőn délelőtt megjelent a Városháza-gate ügycsoportját vizsgáló fővárosi bizottság előtt az a tanú, aki a múlt héten levélben jelezte: szeretné tisztázni szerepét, ugyanis a munkájában anyagi, üzleti károkat okoz neki a botrány – írja az Origo

A tanú nem más, mint Bodnár Dezső, aki Gansperger Gyula és Bajnai Gordon korábbi Wallis-os kollégája.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi közgyűlési frakciójának vezetője a múlt héten csütörtökön hozta nyilvánosságra a férfi levelét, akit akkor még nem kívánt megnevezni. A tanú vállalta, hogy megjelenik a vizsgálóbizottság előtt és a hatóságoknak is beszámol a tudomására jutott tényekről.

Bodnár közjegyző előtt hitelesített levelében több olyan körülményre is felhívta a figyelmet, amely a Városháza-gate ügyének súlyosságát támasztja alá. Mint írta, a fővárostól keresték meg a Városháza eladása és más ingatlan-adásvételek kapcsán, mert jelenleg nagyobb értékű ingatlanok fejlesztésének szervezésével, tanácsadással foglalkozik és a botrány ebbéli munkájában hátráltatja.

A fővárosi vagyonkezelőben elhangzottakról azt mondta, hogy a főváros vezetőinek, így Karácsony Gergelynek a tudtával és beleegyezésével történtek az értékesítések. egy következő megbeszélésen, amelyen a tanú Berki Zsolttal találkozott, elhangzott, hogy Berki 10 százalékot kér az értékesítés után, ám nem magának, „abból magasabb körök is részesülnek”. 

Miután a tanú ismertette az általa képviselt befektetőkkel Berki Zsolt feltételeit, azok elálltak vételi szándékuktól.

A tanú személyéről előzetesen nem sokat lehetett tudni, a Városháza eladása kapcsán tartott tárgyalásokon ugyanis Berki Zsolton és Barts Balázson kívül több ingatlanközvetítő szakember vett részt, Karácsony Gergely főpolgármester viszont egy Facebook-posztban tippelte meg, hogy ki lehet az: szerinte egy bizonyos Zentai Péter fog megjelenni a bizottság előtt. Karácsony a posztjában ismét próbálta felvázolni zavaros összeesküvés-elméletét, amely szerint a „Fidesz próbálta megvenni a Városházát” méghozzá „orosz ügynökök segítségével”. Hétfőn délelőtt azonban bebizonyosodott: a főpolgármester ismét lyukra futott, ugyanis Bodnár Dezső jelent meg a grémium előtt.

Bár Bodnárnak csak epizódszerep jutott a botrányban, hangja egyetlen, 2021. november 26-án megjelent hangfelvételen hallható, ám kulcsfontosságú információkkal szolgált, ugyanis elmondta, hogyan működik a fővárosi korrupciós hálózat.

A felvételen Gansperger Gyula és Bodnár a Városháza iránt érdeklődő befektetők képviselőjével beszélget. Elhangzik: 

a Fővárosi Önkormányzatnál semmiféle pozícióval nem rendelkező Berki Zsolt a kulcsszereplője az úgynevezett „jutalékos rendszernek".

A továbbiakban szó szerint idézzük a beszélgetést:

Gansperger: A faszi (vagyis Berki Zsolt) úgy mozgott az én pályázatom alatt, ott, a Fővárosi Vagyonkezelő Zrt.-ben, mintha ő lenne a vezérigazgató.

Befektető: Ez a Zsolt?

Gansperger: Igen. Tehát felhívta a pénzügyi vezető hölgyet, hogy adja ki az igazolást nekem, küldje el, mert a Gansperger úrnak szüksége van rá. És b...zdmeg, jött. (...) Van egy kis hölgy, (...) aki foglalkozik az ügyünkkel. Figyi, az naponta hívott, mi van. (...) Minden, amit akartam, mindenben segített.

Befektető: Ekkora ember ez a Berki Zsolt?

Gansperger: Hát most mit csináljak?

Befektető: Semmit.

Bodnár: Kapott egy ekkora felhatalmazást. Kapott egy ilyen mandátumot. Ennyi.

Gansperger: És mielőtt kiírták a pályázatot, én elolvastam a pályázati szöveget, és mondta a Zsolt: Jó lesz nekem? Mondtam: Jó. (...) Nem volt egy bonyolult dolog. (...) De akkor is. Lehetett volna beleírni, hogy csak cukrászdát építhetek rá, most mondtam valami hülyeséget. De nem volt semmi ilyen, érted.

Befektető: De ő a Zsolttal jó kapcsolatot ápol?

Bodnár: Olyannyira jó kapcsolatot ápol, hogy amikor vártunk a találkozásra, akkor a Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.

Befektető: És kezet fogott vele...

Bodnár: Nem csakhogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.

Befektető: Valószínűleg többet adnak neki, mint a fizetése.

Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Bartscsal.

Befektető: Úristen.

Nem csoda a befektetők részéről jelen lévő férfi megrökönyödése, hiszen az elmondottakból tulajdonképpen az derül ki, hogy a hivatali pozíciók nélküli Berki Zsolt hatalma nagyobb, mint a fővárosi vagyonkezelő elnök-vezérigazgatójáé.

Ezen a ponton érdemes felidézni, hogy az eddig nyilvánosságra került felvételekből, illetve a sajtóban már korábban megjelent hírekből mit lehet tudni Berki Zsoltról. Először is 

Berki Zsoltnak van egy Berki József nevű testvére, aki a néhai Kiss Péter szocialista miniszter közvetlen környezetében ténykedett. Éppen akkor, amikor Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes a miniszter titkárságát vezette. 

Innen tehát a baloldali beágyazottság.

Így került a Berki-család – Gansperger szavait idézve – a buliba. Az kiderült, hogy Berki Zsolt már évek óta tevőlegesen is részt vesz a főváros értékes ingatlanainak adásvételében. Tény az is, hogy Berki Zsolt cége, a Northern Rock Kft. megbízási szerződést kötött a Városháza eladására a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-vel. A cég sokak számára azért lehet ismerős, mert ez a társaság értékesítette az MSZP egykori Köztársaság téri pártszékházát.

A beszélgetés így folytatódik:

Gansperger: Majd beleszólhatunk, hogy milyen legyen így a pályázat. Hogyha a Zsolttal megállapodunk, akkor beleszólunk a pályázat kiírásába.

Befektető: De hogy?

Bodnár: Tehát az a lényeg, hogy (...) rátok lesz kiírva a pályázat, testreszabottan.

Befektető: Ez benne van az árban?

Bodnár: Ez benne van az árban. Ezt a Zsolttól tudom, ez nagyon-nagyon erőteljes és nagyon brutális, így fogalmazott, nagyon brutálisan arra lesz kiírva, akit ők akarnak.

Befektető: Komolyan? Ez jól hangzik.

Bodnár: Komolyan. Ez van benne. Ez is benne van.

De itt még nem értek véget a pályázati kiírással kapcsolatos műhelytitkok, hiszen a befektetőket képviselő férfi megemlít egy vélhetően szintén eladás előtt álló Rimaszombat úti ingatlant. A beszélgetés ezen része azért rendkívül fontos, mert megtudhatjuk, hogy mekkora is az egyeztetéseken csak jutalékként emlegetett pénz mértéke. Jobb, ha itt is szó szerint idézzük az elhangzottakat.

Befektető: De a Rimaszombat 2-ről nem beszéltünk, hogy most mennyi lenne az ára?!

Bodnár: Jelen pillanatban 5,2 milliárd forint. Így, ahogy van. De le tud menni 5 milliárdig.

Befektető: Igen?

Bodnár: És ki tudják írni úgy a pályázatot, hogy te tudd megvenni.

Befektető: Ugyanezzel a konstrukcióval?

Bodnár: Ugyanezzel a konstrukcióval.

Befektető: És az ár az mi? Nem tudod?

Bodnár: Hát jelen pillanatban 5,2.

Befektető: De úgy?!

Bodnár: Durván 8-10 százaléka a dolognak.

Befektető: Tehát minél nagyobb az izé, gondolom annál kisebb a százalék.

Bodnár: Tíz százalék az, amit szeretnének, megbeszélés kérdése, mert már túl nagy az összeg.

Borítókép: Karácsony Gergely (balról) és Bajnai Gordon (középen) 2013. november 9-én / MTI / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában