Adománygyűjtés

2021.12.02. 14:45

Elindult a Katolikus Karitász idei karácsonyi segélyakciója

Adománygyűjtést szervez a rászorulók részére a katolikus egyház.

Elkezdődött a Katolikus Karitász idei karácsonyi segélyakciója „Tárjátok ki szíveteket” címmel. A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünneppé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Idén is több módon lehet csatlakozni a karácsonyig tartó adománygyűjtéshez, a részletek megtalálhatók a karitasz.hu honlapon.

A karitász Angyalbatyu elnevezésű ajándékgyűjtő akciója keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni a gyűjtőpontok valamelyikén.

Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el országos hálózatukon keresztül a rászoruló családok gyermekeinek. Az információkat a www.angyalbatyu.hu oldalon lehet elolvasni.

Negyvenezer euróval támogatja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az izmiri Szent Polikárp-templom újjáépítését Törökországban – erről is döntött a testület téli rendes ülésén. A tanácskozás után az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közlemény szerint a templom, amely a 2020. októberi földrengésben sérült meg, az izmiri keresztény közösség központja, fontos helyszíne a törökországi keresztény kultúrának és a vallásközi párbeszédnek.

A konferencia áttekintette a Katolikus Pedagógiai Intézet beszámolóját. Megbízása alapján továbbra is az intézet koordinálja a katolikus tananyagfejlesztés szakmai munkáját – írták, hozzátéve, hogy a 9-10. évfolyamos irodalom és történelem tankönyvekből 2021 őszén több mint 40 ezer példány került a pedagógusok és tanulók kezébe. A pedagógiai intézet elindította a gyermekvédelmi szervezetfejlesztési projektet, amelyben 38 iskola vesz részt.

A testület elfogadta Gáspár István, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatójának lemondását és Fábry Kornélt bízta meg az intézet vezetésével.

Marton Zsolt váci megyés püspök, az MKPK családreferense beszámolt a 2022-es Családok Világtalálkozójának új irányelveiről. Ahogy azt Ferenc pápa az eseményt bemutató videoüzenetében kiemelte, a világtalálkozót új, „multicentrikus” formában tartják meg.

A központi események helyszíne továbbra is Róma marad, de „az egyes egyházmegyék a családok és közösségek helyi találkozóinak a központjai lehetnek, így mindenki főszereplőnek érezheti magát” – fogalmaztak.

Peter Stumpf muraszombati megyéspüspök meghívta az évről évre megrendezett szlovén-horvát találkozóra az MKPK és a magyar hívek delegációját december 8-ára. A találkozónak a belantinci (Szlovénia) Árpád-házi Szent László-templom és -plébánia ad otthont. A testület örömmel fogadta a meghívást, mely „kiváló alkalom a három nemzet katolikusai közötti egység mélyítésére” – írták.

A közleményben tájékoztattak arról is, hogy jövőre január 16. és 23. között tartják az ökumenikus imahetet. Az imahét anyagát a Közel-Keleti Egyházak Tanácsa állította össze, mottója a Máté evangéliumából vett idézet, „Láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt”.

Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 16-án, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban. Szentbeszédet mond Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, igét hirdet Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában