turista vízummal

2021.11.18. 06:50

Spanyolországba menekült egy ismert kubai ellenzéki vezető

A 39 éves színházi szerző, aki a havannai vezetés éles bírálójaként ismert, szerdán délután érkezett meg a madridi repülőtérre.

Spanyolországba menekült Yunior García Aguilera kubai ellenzéki vezető – közölte a spanyol sajtó Pedro Sánchez miniszterelnök kormányára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a 39 éves színházi szerző, aki a havannai vezetés éles bírálójaként ismert, szerdán délután érkezett meg a madridi repülőtérre. Úgy tudni, feleségével, Dayana Prietóval együtt turista vízummal utaztak be.

„Élve, egészségesen és ép gondolatokkal érkeztünk meg Spanyolországba” – írta Facebook-oldalán a kubai ellenzéki vezető. Egyben köszönetét fejezte ki azoknak, akik lehetővé tették kiutazását, amelynek körülményeiről egyelőre nem tárt fel részleteket.

Kuba számos városában július 11-én spontán tüntetések voltak a nehéz gazdasági helyzet miatt, a „diktatórikus” vezetés és a rossz kormányzás ellen. A kubai forradalom 1959-es győzelme óta nem látott méretű megmozdulások során egy ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek, és több mint ezer embert vettek őrizetbe, közülük több százan azóta is rács mögött vannak. Röviddel a november 15-re tervezett, politikai változást követelő, betiltott ellenzéki tüntetés előtt Yunior García Aguilerát, a megmozdulást szervező Archipiélago nevű online civil platform prominens tagját gyakorlatilag háziőrizetbe kényszerítette a karhatalom. García attól tartva, hogy a tüntetés erőszakba torkollhat, előzőleg azt tervezte, hogy egyedül fog végigvonulni egy havannai sugárúton egy szál fehér rózsával a kezében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában