elszigetelődés

2021.11.20. 08:49

Nicaragua bejelentette kilépését az Amerikai Államok Szervezetéből

Nicaragua pénteken hivatalosan is benyújtotta kérelmét a kilépésre az Amerikai Államok Szervezetéből (OAS), miután a szervezet bírálta a november 7-i választások legitimitását, amelyeken Daniel Ortega elnököt egymást követő negyedik ciklusra újraválasztották.

A kilépésről szóló dokumentumot, amelyet Luis Almagrónak, az OAS főtitkárának címeztek, Denis Moncada nicaraguai külügyminiszter írta alá.

Az OAS Alapokmányának 143. cikke lehetővé teszi minden tagállam számára, hogy kétéves eljárás után kilépjen a szervezetből, amely idő alatt az országnak teljesítenie kell még a szervezetben fennálló kötelezettségeit.

Ebben a levélben, amelynek másolatát eljuttatták a médiának, a külügyminiszter azt állította, hogy Ortega elnök utasítására cselekedett.

A 2007 óta hatalmon lévő, az országot 1979 és 1990 között irányító elnököt november 7-én választották újra, immár a negyedik egymást követő elnöki ciklusára.

A választást a nemzetközi közösség súlyos bírálattal illette, ugyanis az elnöknek nem volt komoly vetélytársa, mert a választást megelőző hat hónapban a hét lehetséges jelöltet letartóztatták.

Az OAS Közgyűlése november 12-én kijelentette, hogy a nicaraguai választások „nem voltak szabadok, tisztességesek, átláthatóak és nem voltak demokratikusan legitimek”. A szervezet ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy esetleg felfüggessze Nicaragua tagságát.

Az OAS-ból való kilépés még jobban elszigetelné Nicaraguát, amelynek vezetőit nemzetközi szankciókkal sújtottak. Ortega elnök, felesége és alelnöke, Rosario Murillo, minisztereik és a rezsim más magas rangú tisztviselői számára megtiltották a belépést az Egyesült Államokba.

November 16-án a parlament, ahol Daniel Ortegának elsöprő többsége van, arra kérte az államfőt, hogy lépjen ki az ország az OAS-ból.

Címkék#Nicaragua

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában