Ország-világ

2021.10.08. 17:00

Széthúzást eredményezett Karácsony és Márki-Zay paktuma a baloldalon

A DK hazugsággal vádolta meg az állva maradt miniszterelnök-jelöltet, az LMP kihátrált a polgármesterek mögül.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Mirkó István

Minden szereplő tartózkodjon az igaztalan kijelentésektől, vigyázzunk egymásra!

– írta ma kiadott közleményében a Gyurcsány-párt, Márki-Zay Péternek címezve – írja a Magyar Nemzet.

A Demokratikus Koalíció arra a kijelentésre reagált ilyen hevesen,

mely szerint ők is megkeresték korábban Karácsony Gergelyt, hogy inkább Dobrev Klárát támogassa a baloldali házi versenyen.

Gyurcsányék állítják, hogy ilyen nem történt, Márki-Zay Pétertől azt kérték, hogy óvja meg az előválasztás szellemiségét.

Ismert, pénteki közös tájékoztatójukon jelentette be a két városvezető, hogy Márki-Zay Péter marad állva kettejük közül, a főpolgármester visszalép a miniszterelnök-jelölti castingtól.

Még be sem fejeződött a közös tájékoztató,

az LMP már közleményt adott ki arról, hogy nem támogatják a hódmezővásárhelyi polgármestert,

mert csak zöldpolitikust tudnak elképzelni Magyarország következő miniszterelnökeként. Korábbi szövetségese így kifarolt Karácsony Gergely mögül, igaz, a zöldpárt azt is kijelentette, hogy nem állnak ki Dobrev Klára mellett sem.

Nem támogathatja Karácsonyékat a Jobbik tagsága sem, és nem is kampányolhatnak az előválasztás hátralévő részében

– erről Márki-Zay Péter beszélt a közös sajtótájékoztatón. Szerinte – bár sokan támogatnák – a Jobbik vezetése ezt megtiltotta, inkább némaságot hirdettek az egykori szélsőjobboldali pártban, melyre a legutóbbi országgyűlési választásokon még több mint egymillióan szavaztak.

A kijelentésre Jakab Péter később közösségi oldalán reagált.

A Jobbik elnöke megvédte Dobrev Klárát,

és több tiszteletet kért a jobbikosoknak Márki-Zay Pétertől.

„Vigyázzunk az összefogásra, vigyázzunk a választókra. Mindezt nem szolgálja, ha az egyik miniszterelnök-jelölt a másik szavazóit azzal vádolja, hogy valójában ők Orbán szavazói” – utalt a hódmezővásárhelyi polgármester kijelentéseire Jakab.

Az MSZP bő másfél órát várt az esemény után közleménye kiadásával, melyben rögzítették, hogy az előválasztáson győztes jelöltet fogják támogatni.

Ezzel Karácsony Gergely régi szövetségese – amely a párt színeiben indult miniszterelnök-jelöltként már 2018-ban is – kihátrált a főpolgármester és az általa támogatott Márki-Zay Péter mögül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában