tűz

2021.10.26. 11:27

Rettegnek a kigyulladt kőbányai rémház lakói Pikó és Karácsony hajléktalanjaitól

Elképesztő állapotok uralkodnak a Kőbányai út 22. számú épületében, mióta Karácsony Gergely és Pikó András beköltöztette a hajléktalanokat. A főváros kezelésében lévő épületben mocsok és rendszeres randalírozás keseríti meg a régebb óta ott lakók életét.

Forrás: Metropol

Most hétvégén kigyulladt egy lakás, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia – írja a Metropol.

A Kőbányai úti „rémházban” a lakások nagy része szociális bérlakás lett, amit potom pénzért bérelhetnek azok, akiknek nem telne rendes albérletre. Ezenkívül kinevezték „speciális éjjeli menedékhelynek” is hajléktalanok számára. A régi lakók arról panaszkodnak, hogy a folyosókon azóta hatalmas a mocsok, és rettegnek a sok rosszarcú új lakótól.

A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte fejét az illegális drogterjesztés is. A többség azonban magába fojtja a felháborodását, és nem mernek szólni a fővárosi fenntartónak, mert félnek, hogy felbontják a bérleti szerződésüket.

A régiek már ki sem mernek lépni a lakásukból

– Bicskanyitogató állapotok uralkodnak itt – háborgott egy középkorú nő a Metropolnak, aki már 15 éve lakik az épületben.

– Az orrunkat sem dugjuk ki a lakásunkból, mert belénk kötnek. A rendőrség napi rendszerességgel jön ki. Mégsem tudunk mit tenni, mert az önkormányzat választja ki, hogy kik lakhatnak a házban. Mi elég kemény szerződéssel vagyunk itt, ezért ha valami nem tetszik nekünk, akkor kirakhatnak minket – tette hozzá.

A lakók és az itt dolgozók elmondása szerint hányingerkeltő a kosz, amit maguk után hagynak az újonnan beköltözöttek. Áll a szemét a folyosókon és a társasház előtt, és a nem használt bútorokat pedig szanaszét hagyják az épületben.

– 25 éve dolgozom takarítóként, de ilyen undorító házat még nem láttam – mondta a társasházat takarító hölgy.

– Egyesek arra sem veszik a fáradságot, hogy szemeteszsákba rakják a hulladékot. Mindennap arra jövünk ide, hogy vakarni kell a koszt a falról, tornyosul a szemét a folyosókon és a ház mellett, a kukák pedig üresek.

Az Origo már áprilisban írt a Kőbányai út 22-ben uralkodó tarthatatlan állapotokról: az új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat, és amire nem volt szükségük, azokat tűzveszélyes módon a lépcsőházakban tornyozták fel.

– Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház – mondta akkor egy elkeseredett lakó, Irén.

Meztelenül menekültek az utcára

Szombat éjszaka aztán megtörtént a baj: rendőrök és tűzoltók rángatták ki lakásukból az embereket, miután kigyulladt egy lakás a társasházban. A tűz egy második emeleti lakásban keletkezett. Az ingatlan lakója, Anikó a szomszédok elmondása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll, és üldözési mániában szenved. Korábban már fenyegetőzött, hogy felgyújtja a lakását, ez most lehet, meg is történt.

– Nagyon félelmetes volt. Éjszakás voltam, ezért még fent voltam és hallottam, ahogy két fiatal lány ordibálja, hogy tűz van – mondta a Metropolnak Éva.

– A füsttől semmit sem lehetett látni, levegőt sem kaptam, alig tudtunk kijönni a házból. Hatalmas volt a pánik, sokan mezítláb és meztelenül menekültek az utcára.

Zsolt éppen a sógoránál aludt a lakásban, amikor arra ébredt, hogy egy rendőr rángatja ki az ágyból:

– Arra ijedtem fel, hogy egy hatalmas férfi ragad meg – mondja feldúltan a férfi.

– A füsttől nem láttam semmit, csak később vettem észre, hogy egy rendőr volt. Csoda, hogy nem fulladtam meg. Mire kiértem, az udvar elejétől a kapuig állt a sor, mindenkit kimentettek.

A tűzoltók szerint az egész ház leéghetett volna

A hatalmas társasházban mintegy 187 lakás van, ami körülbelül 150 családnak nyújt otthont. A lehetséges tűzesetek miatt kötelező lenne tűzriasztót felszereltetni, ám ez már évek óta nem történik meg.

– Se tűzriasztó, se kamera nincs a házban, pedig egy ilyen nagy épületben muszáj lenne. Ha lett volna, akkor mindenki egyből értesült volna a tűzről, így csomó embert a tűzoltók és a rendőrök húztak ki a lakásukból. A tűzoltók azt is mondták, ha a lángok elérik a lakás melletti gázvezetéket, akkor az egész ház leéghet – mondta Teréz, aki az ötödik emeleti lakásából menekült a lángok elől.

A Metropol és az Origó elküldte kérdéseit a Fővárosi Önkormányzatnak, de lapzártáig nem kaptak választ.

Borítókép: Illusztrációfotó a helyszínről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában