hatékonyabb fellépés

2021.10.13. 06:42

Rendkívüli állapotot hirdettek Chile déli részén a fokozódó erőszak miatt

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a házak és járművek elleni gyújtópalackos támadások, amelyeket a helyi őslakos mapuche közösség radikálisai követtek el.

A chilei kormány az elharapódzó erőszak miatt rendkívüli állapotot hirdetett kedden a dél-amerikai ország déli részén.

Sebastián Pinera államfő bejelentése szerint a következő két hétben Biobio, Arauco, Malleco és Cautín tartományban a rendőrség mellett a hadsereg is bevethető a rend fenntartása érdekében. Az elnök elmondta: a katonaság logisztikai támogatást nyújt és együtt járőrözik a rendőrökkel.

„A rendkívüli jogrend célja a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kábítószerkereskedelem elleni hatékonyabb fellépés, és semmiképpen sem az emberek vagy békés állampolgárok csoportjai ellen irányul” – szögezte le Pinera.

Chile déli részén az elmúlt időszakban megszaporodtak a házak és járművek elleni gyújtópalackos támadások. A támadások legalább egy részét a helyi őslakos mapuche közösség radikálisai követték el, akik évtizedek óta követelik vissza földjeiket. Rendszeresen érnek támadások teherautókat és a lövöldözések is szinte mindennaposak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában