Ország-világ

2021.10.11. 08:13

Kiszelly Zoltán: ha Kurz nem tudja tisztázni magát, nincs visszaút

A szavazók büntetik azokat a politikusokat, akik megszegik a szabályokat – vonta le a következtetést a politológus.

A kormánykoalíció marad, az Osztrák Néppárt javasol majd egy új kancellárt, akit feltehetőleg a Zöldek is elfogadnak

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus azzal kapcsolatban, mi várható Sebastian Kurz osztrák kancellár lemondását követően Ausztriában.

A Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója kifejtette, hogy a koalícióban kormányzó pártok két év elteltével nem akarnak újabb előre hozott választást.

A 2019-es választást – amelynek nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) mellett a Zöldek kezdhettek kormányzásba – azért kellett kiírni, mert az ÖVP előző koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) belebukott az Ibiza-botrányba. Kiszelly Zoltán megjegyezte: a Zöldek számára nem lenne kedvező, ha újabb választást tartanának, mert nem tudnának jobb eredményt elérni, mint legutóbb, tehát a mostani koalícióban legalább kormányon maradnának.

Tehát egy új néppárti kancellár lesz, gyengébb pozícióban, mint Kurz, aki még mindig népszerű az Osztrák Néppárton belül a szavazók körében, bár a támogatottsága most csökkenhet az ügyei miatt

– jelentette ki Kiszelly Zoltán. A politológus elmondta, Alexander Schallenberg külügyminiszter, akit a kancellár utódjának javasolt, nem annyira karizmatikus, mint Sebastian Kurz.

„Egyelőre nem tudjuk, ki lesz az új kancellár, de nyilvánvalóan Kurz mint frakcióvezető a háttérből fogja irányítani”

– tette hozzá Kiszelly Zoltán. Hozzátette: ez egyben azt is jelenti, hogy az osztrák politika súlypontja a parlamentbe helyeződik át.

Arra a kérdésre, hogy indulhat-e még Sebastian Kurz a következő parlamenti választásokon a kancellári székért, Kiszelly Zoltán azt válaszolta: attól függ, hogy tudja-e magát tisztázni a vádak alól a politikus, aki nagyon súlyos korrupciós botrányba keveredett. A szakértő hozzáfűzte: az ÖVP rá akarta húzni a szabadságpártiakra a vizes lepedőt az Ibiza-botránnyal, ami azonban visszafelé sült el.

A legsúlyosabb vád, amellyel szembe kell néznie, az a vizsgálóbizottság előtti hamis tanúzás vádja; ha ez alól nem tudja tisztázni magát, akkor nincs visszaút

– magyarázta a szakértő. Az osztrák kancellár ellen idén májusban indítottak eljárást, amiért állítólag hamis tanúvallomást tett az Ibiza-botrány feltárásával megbízott parlamenti bizottság előtt.

Kiszelly Zoltán kiemelte, ha a bíróság jogerősen elítéli Sebastian Kurzot, akkor pártelnökként is le kell mondania, és illene visszavonulnia a politikai életből.

A politológus megemlítette, hogy a bíróság nemrég tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Heinz-Christian Strachét is. Az Ibiza-botrányba belebukott volt osztrák alkancellár és az FPÖ korábbi elnöke 2020-ban Team HC Strache néven alapított új pártot, amely azonban eddig sorozatos kudarcokat ért el a helyi választásokon.

A szavazók büntetik azokat a politikusokat, akik megszegik a szabályokat

– vonta le a következtetést Kiszelly Zoltán. Hozzátette: a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy az osztrák válaszadók többsége szerint Sebastian Kurznak már akkor le kellett volna mondania, amikor vádat emeltek ellene.

Borítókép: Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelenti lemondását a bécsi kancellária hivatalában 2021. október 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában