természeti csapás

2021.09.25. 17:36

Vulkánkitörés miatt lezárták La Palma sziget repülőterét

Átmenetileg nem indít, és nem fogad járatokat a Spanyolországhoz tartozó, kanári-szigeteki La Palma repülőtere, miután a szigeten hat napja újra aktív vulkánból előtörő hamu ellehetetleníti a légi közlekedést – jelentette be szombaton a repülőteret működtető Aena vállalat a Twitter-oldalán.

Az elmúlt napokban nagy mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, és mostanra hamufelhővé állt össze – közölték.

Hilo (1/2):

🛫Efectivos de " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@aena y de @sclapalma limpian la ceniza volcánica acumulada en la pista y la plataforma del #aeropuerto de #LaPalma. La superficie sobre la que se trabaja es de 250.000 metros cuadrados, equivalente a 50 campos de fútbol. #SafetyFirst pic.twitter.com/3QCcjnmIUf

Ugyanakkor a szomszédos Tenerife és La Gomera szigetek ismét fogadnak repülőjáratokat – közölte a Binter légitársaság a Twitter-oldalán. Szintén zavartalan a négyórás kompút La Palma és Tenerife között.

A sziget déli részén lévő Cumbre Vieja vulkán ötven év szunnyadás után vasárnap tört ki újra. A lávafolyam 420 házat döntött romba, és 190 hektárnyi – nagyjából 265 futballpálya nagyságú – területet terített be. Több mint hatezer embert kellett evakuálni. Pénteken kissé tovább fokozódott a vulkántevékenység, emiatt a tűzoltóknak és a többi segítő személyzetnek is messzebb kellett húzódniuk a hegytől.

A 85 ezer lakosú La Palma sziget egyike a hét szigetből álló, atlanti-óceáni szigetcsoportnak. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány keddi ülésén katasztrófa sújtotta övezetnek fogja nyilvánítani La Palmát, ezzel számos pótlólagos forrást szabadíthatnak fel a segítségnyújtáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában