szemléletváltás

2021.09.02. 11:35

KINCS: a magyar egyetemek többsége családbarát szemléletű

Jó gyakorlat az egyetemi bölcsődék, óvodák üzemeltetése, a részmunkaidős foglalkoztatás, valamint a gyermekmegőrzési lehetőségek.

A magyar egyetemek nagy része elkötelezett a családbarát szemlélet megvalósítása mellett – hangsúlyozta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke csütörtökön a Semmelweis Egyetem (SE) nyári egyetemi programján.

Fűrész Tünde a Családok szerepe az universitas szellemiségében című előadásában azt mondta, a családbarát egyetem lényege, hogy az oktatók, hallgatók és dolgozók számára a karrier, a tanulás és a munkavállalás ne legyen ellentétes a gyermekvállalással. Számos egyetem is elnyerte a családbarát munkahely elismerést – jelezte. A jó gyakorlatokra példaként említette az egyetemi bölcsődék, óvodák üzemeltetését, a részmunkaidős foglalkoztatást, a gyermekmegőrzési lehetőségeket, a hallgatók szempontjából pedig a rugalmas, családbarát tárgyfelvételt és vizsgáztatást.

A KINCS és az egyetemek tudományos együttműködésére térve egyebek mellett felidézte az SE-n interdiszciplináris családtudományi szak indítását, hozzátéve, hogy a termékenységtudatosság terén is együttműködnek. „Egyre több olyan kurzus indul az egyetemeken, amelyekben megjelenik a családtudomány, a családok ügye”, a KINCS családtudományi szakmai kollégiumában kilenc magyar egyetem 19 professzora vesz részt – közölte.

Fűrész Tünde előadásában részletesen ismertette a felsőoktatási hallgatók által is igénybe vehető családtámogatási kedvezményeket köztük a diplomás gyedet, az első házasok adókedvezményét, a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a diákhitel-elengedést, valamint a 25 év alattiak személyijövedelemadó-mentességét, amely 2022 januárjától lesz hatályos.

Magyarországon minden ötödik-hatodik párt érint a nehezített babafogadás, a meddőség, 35 éves kor felett pedig majdnem minden második párnak nehézséget jelent a gyermekvállalás – mondta.

A 21 és 35 évek fiatalok megkérdezésével végzett kutatás eredményeiről közölte: a legtöbben az első gyermek vállalását 30 éves korban tervezik. A válaszadók 56 százaléka jól ismerte a párokat érintő babavárási nehézséget, ugyanakkor – emelte ki – a lombikprogramok sikerességét jobbnak feltételezték, mint amilyenek valójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában