Ország-világ

2021.09.15. 16:12

Ferenc pápa befejezte körútját és visszautazott Rómába

Befejezte körútjának szlovákiai szakaszát Ferenc pápa, aki a pozsonyi repülőtéren tartott rövid búcsúceremónia után kíséretével visszarepült Rómába.

This handout photo taken and provided by the Vatican press office, the Vatican Media, on September 14, 2021 shows Pope Francis speaks during a visit to Lunik IX district in Kosice that houses the largest community of Romani people in Slovakia. - The Pope is on a four-day visit in Slovakia, where he will meet with Holocaust survivors and members of the Roma community. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VATICAN MEDIA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Vatican Media / AFP

Fotó: AFP

A katolikus egyházfőt a pozsonyi repülőtéren a három legfőbb szlovák közjogi méltóság, Zuzana Caputová államfő, Boris Kollár parlamenti elnök és Eduard Heger kormányfő búcsúztatta, ám rajtuk kívül a búcsúceremónián több más egyházi és állami tisztségviselő is jelen volt.

Ferenc pápa elutazását közvetlenül megelőzően Sasváron (Sastín),

a pálos rendi Fájdalmas Szűzanya kegyhelyen tartotta meg látogatását lezáró búcsúmiséjét.

A szentatya szlovákiai látogatását lezáró homíliát hivatalos adatok szerint mintegy ötvenezren hallgatták a helyszínen. A szertartás végén a pápa köszönetet mondott a meghívásért, megáldotta az összegyűlteket, majd ajándékként elhelyezett egy aranyrózsát a Fájdalmas Szűzanya szobránál, s végül elbúcsúzott az ország lakóitól.

Ferenc pápa – akinek személyében negyedik alkalommal látogatott katolikus egyházfő Szlovákiába – vasárnap délután érkezett Pozsonyba. A pápát hétfőn az államfő fogadta a pozsonyi elnöki palotában, ahol a szentatya beszédében a koronavírus-járvány utáni európai összefogásra és a gazdaság újraindítására szólított fel.

Az elnöki fogadást után az egyházfő a Szent Márton-székesegyházban a szlovákiai katolikus egyház tagjaival találkozott, majd később a helyi zsidó közösség képviselőivel, illetve este szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán a pozsonyi parlament elnökét, Boris Kollárt és a szlovák kormányfőt, Eduard Hegert is fogadta.

A pápa szlovákiai programja kedden az ország keleti részében, Eperjesen és Kassán folytatódott. Előbbi helyszínen Aranyszájú Szent János szerinti bizánci liturgiát vezetett, amire első alkalommal került sor Szlovákiában.

A pápa ugyanaznap Kassán a többségében romák lakta Lunik IX. lakótelepre látogatott,

ahol beszédében az előítéletek elhagyásának fontosságát hangsúlyozta, majd a kassai Lokomotív stadionban fiatalokkal is találkozott, akiknek a gyökértelenség és a pillanatnak élés veszélyeiről beszélt.

A katolikus egyházfő szlovákiai látogatása során tartott nyilvános rendezvények közül a sasvári misére látogattak el a legtöbben, hivatalos adatok szerint ötvenezren, a második legtöbb látogató pedig a kassai Lokomotív stadionban tartott találkozóra ment el, ahol a szervezők közlése mintegy húszezren voltak jelen.

Borítókép: Ferenc pápa látogatása a kassai Lunik IX lakótelepen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában