összecsapás várható

2021.08.22. 20:34

Újabb csata készül: a tálibok elindultak a Pandzssir-völgy felé

Az afganisztáni tálibok bejelentették vasárnap este, hogy harcosaik százai tartanak a Pandzssir-völgy felé, hogy ellenőrzésük alá vonják.

„Az Iszlám Emirátus modzsahedjeinek százai tartanak Pandzsir felé, hogy ellenőrzésük alá vonják, miután a helyi tisztségviselők elutasították, hogy békésen átadják” – olvasható a tálibok arab nyelvű Twitter-oldalán.

A tálibok előzőleg, vasárnap négy órát adtak pandzssiri ellenállóknak a tartomány átadására, de a területet vezetője, Ahmad Maszúd ezt határozottan elutasította. Fogadkozott, hogy nem adja át a területet, harcosai megvédik Pandzssirt, és

a háború elkerülhetetlen lesz, ha a tálibok elutasítják a párbeszédet.

Pandzssir az egyetlen tartomány Afganisztánban, amelyet nem foglaltak el a tálibok az elmúlt napokban.

A helyi ellenállást az az Ahmad Maszúd vezeti a Nemzeti Ellenállási Front (NEF) élén, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

Ali Maiszam Nazarij, a NEF egyik szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy hosszú távú konfliktusra rendezkednek be a tálibokkal, ha nem sikerül olyan afgán kormány megalakításáról megállapodni, amelyben képviselve lesznek a különböző politikai erők. Mint mondta, afgánok ezrei csatlakoztak a helyi ellenálláshoz.

Az AFP birtokába került felvételeken páncélozott járműveket lehetett látni, amint gyakorlatozás közben áthaladnak a Kabultól északkeletre található völgyön.

„A tálibok nem fognak kitartani, ha így folytatják. Készek vagyunk megvédeni Afganisztánt és óva intünk egy vérfürdőtől” – hangoztatta Maszúd az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva.

A tálibok szerint nincs jelen az al-Kaida

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat nincs jelen Afganisztánban – jelentette ki Mohammad Naím, a radikális iszlamista tálibok politikai irodájának szóvivője vasárnap. A szaúdi al-Hadasz televíziós csatornának nyilatkozva azt állította, hogy az Afganisztánban hatalomra került tálibok semmilyen kapcsolatot nem tartanak fenn az al-Kaidával. Hozzátette, megbeszélések folynak az Egyesült Államok és más országok képviselőivel az afganisztáni helyzet alakulásáról.

Az 57 tagországot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) vasárnap megtartotta az afganisztáni helyzetnek szentelt tanácskozását a szaúd-arábiai Dzsidda városában, és közölte, hogy segítséget fog nyújtani a béke megteremtéséhez Afganisztánban és a menekülők evakuálásához is. Az OIC mindemellett aggodalmát fejezte ki Afganisztán politikai jövőjét illetően. A szervezet hangsúlyozta: az ország leendő vezetésének, illetve a nemzetközi közösségnek biztosítania kell, hogy Afganisztán soha többé ne lehessen terroristák rejteke vagy támaszpontja, és mindenképpen meg kell akadályoznia, hogy terrorszervezetek megvethessék a lábukat az országban.

Az Afganisztánban múlt vasárnap ismét hatalomra került tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt sem tudták kiterjeszteni ellenőrzésüket Pandzssirra. Ez főleg annak tudható be, hogy a tartomány egy nehezen megközelíthető hegyvidéki völgyben terül el, amelynek szűk bejárata könnyen védhető. Mindazonáltal szakértők a napokban felhívták a figyelmet arra, hogy a tálibok minden oldalról közrefogták a Pandzssir-völgyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában