katasztrófa

2021.08.16. 07:42

Megugrott a haiti földrengés halálos áldozatainak a száma

Csaknem megduplázódott a szombati haiti földrengés halálos áldozatainak a száma, a polgári védelem már 1297 halottat tart nyilván.

A vasárnap délutáni jelentésekben még 724 halott szerepelt.

A polgári védelem legfrissebb összesítése szerint a halálos áldozatok zöme – 1054 ember – a fővárostól, Port-au-Prince-től nyugatra fekvő Sud megyében vesztette életét, 122-en haltak meg Nippes-ben, 119-en Grand'Anse-ban és ketten az Nord-Ouest megyében.

A haiti kórházakban 5700 sérültet ápolnak.

Az amerikai földtani intézet szerint a 7,2-es erejű földmozgás fészke tíz kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A polgári védelem 13 694 megsemmisült lakóházról és épületről, összedőlt iskolákról, kórházakról, templomokról és szállodákról tájékoztatott.

Arien Henry ideiglenes miniszterelnök együttműködésre szólított mindenkit, hogy a szigetország meg tudjon birkózni a „rendkívüli komoly helyzettel”.

Mexikó és a Dominikai Köztársaság élelmet és orvosságot küldött Haitiba, Kolumbia pedig mentőcsoportokat. Az Egyesült Államok 65 fős mentőcsapatot és felszerelést küldött oda a túlélők utáni kutatáshoz.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. A 2010-es földrengés szinte teljesen elpusztította a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince egy részét, 222 ezren haltak meg, és több mint egymillióan váltak hajléktalanná. Haiti még nem kászálódott ki a tizenegy évvel ezelőtti földrengésből, de szigetországot koronavírus-járvány is sújtja, a bűnbandák közötti erőszak visszájára fordította a gazdasági növekedést, július 7-én pedig meggyilkolták Jovenel Moise államfőt, ami politikai válságba sodorta a szigetországot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában