Koronavírus

2021.08.06. 20:26

Kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt

A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók.

Kormányrendelet szabályozza, mely esetekben ingyenes a PCR-teszt műtéti beavatkozás előtt – emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleményében.

A részletek a pénteki Magyar Közlönyben olvashatók.

A KTK azt írta: Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban a halasztható műtéteknél nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy négy hónapon belül átesett a koronavírus-fertőzésen.

A kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen kaphatja meg a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizetők állják azoknál a halasztható műtét előtt álló betegeknél a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, „mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével” – tudatták.

Megemlítették ugyanakkor, hogy több eset is kivételt jelenthet.

A kormányrendeleti szabályozás – amellyel, mint írták, az ombudsman egyetért – tartalmazza, hogy a PCR-teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja; azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével; azokat a betegeket, akik 18. életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem oltathatta be magát – fejtette ki a KTK.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában