konfliktus

2021.08.27. 16:14

Iszlámábádban szállodákban helyezik el az afgán menekülteket

A hatóságok arra kérték a szállodákat, a következő három hétben ne fogadjanak helyi vendégeket.

A pakisztáni főváros, Iszlámábád hatóságai pénteken arra kérték a szállodákat, a következő három hétben ne fogadjanak helyi vendégeket, hogy elhelyezhessék az Afganisztánból várhatóan kimenekítendő több ezer embert.

A fővárosi terület hatóságának elöljárója rendeletben szólította fel a szállodatulajdonosokat, hogy a következő 21 napra a kormány számára foglaljanak le minden szabad szobát. A dokumentum szerint több ezer evakuált és tranzitjárat utasa érkezik várhatóan Iszlámábádba, és elhelyezésükhöz szükség van ezekre a szállásokra.

A nyugati állampolgárok és a tálibok megtorlásától fenyegetett afgánok evakuálására irányuló erőfeszítések péntektől várhatóan felgyorsulnak, miután csütörtökön halálos merényleteket követtek el a kabuli repülőtér egyik bejáratánál és egy szállodánál.

A pakisztáni polgári légiközlekedési hatóság tisztviselői közölték, hogy Pakisztánba szállítják a nemzetközi erőkkel együtt dolgozó és most kimenekítést kérő afgán tolmácsokat. A tolmácsok ideiglenes befogadását a déli Karacsiban, az északnyugati Pesavárban és a közép-pakisztáni Pandzsáb tartomány néhány városában szervezik meg.

A kabuli repülőtéren keresztül több ezer nyugati állampolgárt és veszélyeztetett afgánt evakuáltak azóta, hogy a radikális tálibok augusztus elején átvették az ország irányítását.

Attól lehet tartani, hogy a tálibok ártani fognak azoknak, akik az elmúlt két évtizedben segítették a nemzetközi csapatokat és szervezeteket. Ez leginkább az emberi jogok védelmezőire, a megbuktatott kormány tisztségviselőire és az újságírókra jelent veszélyt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában