Ország-világ

2021.08.25. 16:02

Demeter Márta nem találja a Magyar Közlönyt

Közérdekű adatigénylést nyújtott be, majd amikor erre nem kapott választ, a bírósághoz fordult.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezetõ-helyettese felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 9-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Érdekes és felesleges bonyodalmakat generált Demeter Márta, aki egyúttal tájékozatlanságát is bizonyította. Az állami szervek erőforrásainak pazaroltatásába bevonta az Alfahír nevű internetes lapot is, amely közölte: a kormány nem hajlandó ismertetni, hogyan módosult a paksi atomerőmű kapacitásfenntartó beruházásának finanszírozását érintő jogszabály – írja a Magyar Nemzet.

Ezzel szemben tény, hogy a Paks II projekt finanszírozásáról szóló megállapodás módosításáról a Pénzügyminisztérium először idén áprilisban számolt be nyilvánosan. Ezt követően májusban, a dokumentum frissítéseinek Országgyűlés elé terjesztése hetén újfent ismertette az orosz hitel visszafizetésének részleteit érintő változásokat. Demeter Mártának tehát országgyűlési képviselőként erről tudnia illett volna.

Ennek ellenére közérdekű adatigénylést nyújtott be, majd amikor erre nem kapott választ, a bírósághoz fordult. A helyzet odáig fajult, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság most 200 ezer forint bírság megfizetését szabta ki a Pénzügyminisztériumra.

De miért volt erre szükség, és miért nem válaszolt a tárca a képviselőnek? A logikus választ a Pénzügyminisztérium lapunknak ma küldött tájékoztatásában részletezi. E szerint a tárca a közérdekű adatigénylésre adott válaszában és a peres eljárásban is kifejtette, hogy az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az nem volt teljesíthető.

Ezért a tárca keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a végrehajtási eljárás megszüntetésére.

Az adatigényléssel érintett, 2014. március 28-án aláírt megállapodás módosításáról szóló törvény idén májusban megjelent a Magyar Közlönyben, amelyet – bár ez mindenki számára nyilvánosan elérhető – készséggel Demeter Márta rendelkezésére bocsátunk.

Hozzátették: „Félrevezető és hangulatkeltő tehát minden olyan híresztelés, amely szerint a szerződés módosításáról szóló információk nem nyilvánosak.”

Előnyösebbé vált a megállapodás

A módosítással Magyarországnak kedvezőbbé vált a paksi bővítés finanszírozása: elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor, ingyenesen előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá vált. A Paks II projekt jelentősen hozzájárul Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához. A bővítés lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését, míg a beruházással munkahelyek jönnek létre és erősödik a térség gazdasága is.

Borítókép: Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese felszólal az egyetemi modellváltásról szóló törvényjavaslatok együttes vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában