természeti csapás

2021.08.15. 20:42

Az utóbbi évek legnagyobb erdőtüze tombol Jeruzsálem környékén

Az utóbbi évek egyik legnagyobb erdőtüze tombol a Jeruzsálem környéki hegyekben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Több tucat tűzoltócsoport és tűzoltó repülőgépek hada oltja a Jeruzsálem környéki falvakat fenyegető tüzet. Számos ház leégett, de a 12-es kereskedelmi TV híradása szerint időben sikerült kiüríteni az Eitanim nevű pszichiátriai kórházat, a pácienseket és a személyzetet biztonságba helyezték.

Több ezer lakót evakuáltak a hegyvidék falvaiból, a tűzoltóknak sikerült megfékezniük a Bét Méir, Sóres és Soeva nevű falvak külterületén a lángokat, de a tűznek sikerült bejutnia a Ramat Raziel nevű falu területére.

– Ez talán az elmúlt évek legnagyobb tüze a jeruzsálemi hegyekben

– nyilatkozta a ynetnek Niszim Toitó, Jeruzsálem körzetének tűzoltó-parancsnoka. A szakember elmondta, hogy

60-70 tűzoltó-különítmény dolgozik a területen 12 repülőgép és helikopter segítségével.

A terepre érkezett Omer Barlev belbiztonsági miniszter, aki hangsúlyozta, hogy noha a repülőgépek csak sötétedésig tudják feltartóztatni a lángokat, de a tűzoltók éjjel is tovább küzdenek, hogy megmentsék a környék településeit. A füst egészen Jeruzsálemig terjedt, és jól látható az ország középső részén. Leállították a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő 1-es főúton a forgalmat, és az autókat mellékutakra terelték.

Izraelben legutóbb 2016 novemberében voltak jelentős, több napig tartó bozóttüzek országszerte, amikor a hosszan tartó rendkívül száraz időjárás nyomán a kiszáradt növényzet és az erős szelek miatt gyorsan terjedtek a lángok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában