Ország-világ

2021.07.18. 11:15

Németországban tovább nőtt az árvíz halálos áldozatainak a száma (videó)

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma vasárnapra Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár várhatóan délután látogat el Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére.

A worker (L) takes a picture of a destroyed area in Insul near Bad Neuenahr-Ahrweiler, western Germany, on July 17, 2021. - Devastating floods in Germany and other parts of western Europe have been described as a "catastrophe", a "war zone" and "unprecedented", with more than 150 people dead and the toll still climbing on July 17, 2021 (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Christof Stache

A német rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is.

A rendőrség közlése szerint

Ahrweilerben további 670-en megsérültek, miután az Ahr folyó egész településeket öntött el. Félő, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedik.

A környező területek nagy részén még mindig nem működik az áram- és a telefonszolgáltatás.

Merkel kancellár délután várhatóan az Ahrweiler járásban fekvő Schuld települést keresi fel, majd a közeli Adenau településen Malu Dreyerrel, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökével sajtónyilatkozatot tesz.

Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során az áldozatokkal való szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter újságíróknak pedig azt mondta, „országos erőfeszítésre” lesz szükség a régió talpraállításához.

Scholz a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában több százmillió euróra becsülte a helyreállításhoz szükséges kezdeti összeget, de

a hosszú távú költségek milliárdos nagyságrendűek lehetnek.

A kormány szerdán ül össze, hogy áttekintse a terveket. A sürgős pénzügyi segítség a hosszabb távú újjáépítési költségeken felül érkezne, és az első gyorssegélyeket már júliusban meg kell kapniuk az érintetteknek – mondta.

A konténert úgy viszi magával a sodrás, mint egy letört fadarabot:

Több száz kilométerre délkeletre, a Felső-Bajorországban fekvő Berchtesgadener Land járásban szükségállapotot hirdettek szombat este az áradások miatt. A körzetben ketten meghaltak, ám egyelőre nem tudni, hogy a halálesetek összefüggésben vannak-e az áradásokkal.

A meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy vasárnap várhatóan mérséklődnek az esőzések.

A heves esőzések és árvizek ugyancsak súlyos károkat okoztak Belgium és Hollandia egyes részein.

Belgiumban szombat estig 27 halálos áldozatot jelentettek,

több mint 100 embert pedig még mindig keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában