Újraindítás-megújulás

2021.07.22. 14:34

A sikerekre irányuló nyitottság jelenti a jövőt a magyaroknak és Európának

Közösen ellenállók tudunk maradni a megosztó támadásokkal szemben, érkezzenek azok a világ bármelyik részéről – mondta Németh Zsolt a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem megnyitóján.

Sátoraljaújhely, 2021. július 22. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (k), Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke (j) és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem "reStart-reNewal - Újraindítás-megújulás" mottóval megrendezett sátoraljaújhelyi nemzetpolitikai tematikájú rendezvényén 2021. július 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A sikerekre irányuló nyitottság jelenti a jövőt a magyaroknak és Európának, nem az alkalmazkodás a nyugati elvárásokhoz – közölte az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem csütörtöki megnyitóján, Sátoraljaújhelyen.

A politikus a „reStart-reNewal – Újraindítás-megújulás” mottóval megrendezett nemzetpolitikai tematikájú rendezvényen azt mondta: Közép-Európában megvan a lehetőség arra, hogy a járványt követően „Mercedesként” induljon újra, és olyan sikertörténetté váljon, amelynek építésében a magyarok is szerepet vállalnak.

A 20. század arról szólt, hogyan lehet szétverni Közép-Európát, amelynek „összerakása” a magyar nemzetpolitikának és külpolitikának nagyon fontos célkitűzése – fogalmazott Németh Zsolt.

Hozzátette, a „te sikered az én sikerem” elve jelenti a jövőt Európának és a közép-európai térségnek, a nemzeti kisebbségek pedig motorjai és egyben haszonélvezői ennek a szemléletnek.

A hagyományos erdélyi Tusnádfürdő helyett a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban megtartott esemény megnyitóján Németh Zsolt közölte: az újraindítás elsődleges feladata, hogy elindítsák a két évvel ezelőtt „lerobbant” járművet, valamint megoldják, hogy az újraindítás egyben megújulás is legyen.

„Európai dimenzióban kell gondolkodnunk, nem tehetjük meg, hogy ne próbáljuk meg kiterjeszteni európai színtérre azt, amit itt, Magyarországon és Közép-Európában létrehoztunk és létrehozunk” – mondta a fideszes politikus.

Úgy fogalmazott, hogy nem vagyunk ellenfelei Európának és az Európai Uniónak, épp ellenkezőleg, „mi a magunk módján talán elkötelezettebbek vagyunk az európai gondolat mellett, mint azok, akik büszkén döngetik a mellüket ebben a tekintetében”.

Az „Újraindítjuk Európát” mottó a magyar V4 elnökség jelszava is egyben – emlékeztetett.

Közölte: Közép-Európa a szabadság térsége, az ott élő népek a külső kényszert évszázadok óta elvetették, legyen az Habsburg, török vagy kommunista kényszer, vagy az a „brüsszeli nyomás”, amely az utóbbi időben jelent meg.

Ennek az elvi alapnak világos világképe van, amelyet lehet jobboldali reneszánsznak nevezni, ez határozza meg, mit gondolnak a nemzeti identitás jövőjéről, a kereszténydemokrácia aktualitásairól, a nemzeti szuverenitás kérdéséről – mondta.

Németh Zsolt közölte: fontos összekapcsolni az egymástól „hermetikusan elszigetelt” közép-európai országokat például a közlekedésben, az energiaellátásában, de ugyanilyen feladat az egymásra történő kölcsönös figyelem.

Közösen ellenállók tudunk maradni a megosztó támadásokkal szemben, érkezzenek azok a világ bármelyik részéről – tette hozzá.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke fontosnak nevezte az önkéntességet és a közös érdekeken alapuló együttműködést, a nemzeti kisebbségekre kitérve pedig arról beszélt, támogatni kell őket.

„Respekt a nemzeti kisebbségeknek, respekt a szomszédoknak, és respekt magunk, a saját nemzeti közösségünk iránt” – jelentette ki Németh Zsolt.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kiemelte, az előbb Bálványoson, majd Tusnádfürdőn megtartott hagyományos nyári szabadegyetem és tábor a Kárpát-medencei magyarok sorsa iránt érdeklődő emberek számára meghatározó nyári program volt harminc éven keresztül.

A mostani időszak rendkívül nehéz korszaka a határon túli magyar kisebbségeknek, hiszen a koronavírus-járvány mellett a rendkívül erős támadásokkal is szembe kell nézniük – hangoztatta a KMKSZ elnöke, hozzátéve, a magyarokat nyelvükért, kultúrájukért, szokásaikért támadják, és „gyermekeink lelkéért” folyik a harc.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke arról beszélt, hogy a magyarok történelme örökös újrakezdések láncolata, a magyaroknak Trianon és a kommunista diktatúra bukását követő rendszerváltozás után újra kellett kezdeniük mindent, és a három évtizede elindított bálványosi folyamat is ennek jegyében kezdődött.

„Ma ugyanezért a célért szervezkedünk, a munkába már-már belerokkanunk, de egyet azonban soha nem feledünk, Déva várának fel kell épülnie, erre vállalkozunk és szövetkezünk” – mondta Tőkés László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában