Járvány

2021.05.26. 16:55

Nincsenek külön korlátozások az indiai variáns által érintett angliai térségekben

Az elöljáróságok ugyanakkor, hogy dolgoznak a szűrővizsgálatok kiterjesztésén és a helyi oltási programok felgyorsításán.

Nem léptek életbe kötelező erejű korlátozások azokban az angliai országrészekben, amelyekben a legnagyobb számban észlelik a B.1.617.2 megjelöléssel nyilvántartott, közkeletű nevén indiai koronavírus-variáns okozta fertőződéseket – közölték kedd esti közös nyilatkozatukban az érintett közigazgatási térségek tanácsai.

A parázs belpolitikai vitát kirobbantó ügy előzményeként kiderült, hogy a brit kormány útmutatójába különösebb hírverés nélkül bekerült egy kiegészítés, amely szerint hét észak-angliai városi és megyei tanácsi körzet – Bolton, Blackburn, Kirklees, Bedford, Burnley, Leicester, North Tyneside -, valamint a Heathrow repülőtérrel határos nyugat-londoni Hounslow kerület lakói lehetőség szerint csak szabadtéren találkozzanak, ott is tartsanak két méter távolságot egymástól, ne hagyják el e közigazgatási területeket, és a máshol élők se utazzanak ezekbe a térségekbe.

Az érintett területeken több mint kétmillióan élnek. Az útmutatóhoz csatolt kiegészítés még kedd este is olvasható volt a brit kormány online tanácsadó felületén.

Az érintett tanácsokkal tartott egész napos egyeztetés után a londoni miniszterelnöki hivatal is leszögezte, hogy nincsenek érvényben helyi szintű korlátozások.

A Downing Street szóvivőjének kedd esti tájékoztatása szerint a kormány csak pótlólagos elővigyázatossági tanácsokat adott a helyieknek arra, hogy miként védhetik meg magukat és másokat azokban a térségekben, amelyekben ez a vírusváltozat elterjedt.

Kedden a nyolc érintett közigazgatási térség tanácsai közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben közölték: az országos hatáskörű kormányzati szervezetek képviselőivel tartott egyeztetés nyomán megerősíthetik, hogy nincsenek utazási korlátozások sem a szóban forgó területekről kifelé, sem máshonnan ezekbe a térségekbe, és helyi szintű lezárások sem léptek érvénybe.

Az elöljáróságok közölték ugyanakkor, hogy dolgoznak a szűrővizsgálatok kiterjesztésén és a helyi oltási programok felgyorsításán.

Andy Burnham, az északnyugat-angliai Manchester munkáspárti polgármestere a konzervatív brit kormány komoly kommunikációs baklövésének nevezte történtekből fakadó zűrzavart, amely szavai szerint nagyban befolyásolta az érintett térségek lakóinak életét.

Keddi adatok szerint országszerte eddig valamivel több mint ötezer koronavírus-teszt mintájában mutatták ki a B.1.617.2 variáns jelenlétét.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) friss vizsgálati eredményei szerint azonban az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinái egyaránt nagyon hatékonyak a koronavírus indiai variánsa által okozott betegség kialakulásának megakadályozásában.

A PHE beszámolója szerint a két vakcina a B.1.617.2 vírusváltozat okozta Covid-19 betegség kórházi kezelést igénylő súlyos formáinak kialakulását, valamint a betegség okozta halálozást valószínűleg még magasabb hatékonysággal akadályozza meg, mint a szimptomatikus – vagyis érzékelhető tünetekkel járó, de kevésbé súlyos – betegség kifejlődését.

A szolgálat hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a B.1.617.2 variáns nem okozott olyan nagy számú súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedést, hogy a két vakcina ilyen esetekkel szembeni hatékonyságát pontosan meg lehessen állapítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában