Ország-világ

2021.05.25. 15:58

Húsz év óta először látogatott Írországba magyar külügyminiszter (videó)

Magyarország és Írország között széleskörű együttműködés zajlik egyebek mellett a gazdaság, a beruházások, az oktatás és a békefenntartás területén – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban.

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte, hogy több mint száz, magas hozzáadott értéket előállító ír vállalat működik jelenleg Magyarországon, ezek nagyjából tízezer embernek adnak munkát, és a kedvező magyar adókörnyezet miatt további ír beruházások várhatók.

Fontosnak nevezte az oktatási együttműködést is, aláhúzva, hogy évente több mint háromszáz ír hallgatót fogadnak a magyarországi egyetemek, valamint

negyvenhat nyelviskolát akkreditáltak arra a programra, amelynek keretében középiskolás magyar diákok Írországba utazhatnak angolt tanulni a kormány támogatásával.

Mint közölte, 2022-től 9000 magyar fiatal élhet majd ezzel a lehetőséggel, ezért a magyar diplomáciai jelenlétet is meg fogják erősíteni Írországban.

Végezetül hangsúlyozta, magyar és ír katonák együtt szolgálnak a libanoni ENSZ-misszióban, a két ország pedig hasonlóan gondolkozik a békefenntartás fontosságáról, és Magyarország is erején felül vesz részt az ilyen műveletekben.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy húsz éve járt utoljára magyar külügyminiszter hivatalos látogatáson Dublinban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában