konfliktus

2021.05.30. 11:04

Drónozás miatt kémkedéssel vádolnak egy férfit, halálbüntetést is kaphat

Az iráni hatóságok kémkedés és „rendszerellenes propaganda” címén emeltek vádat egy francia állampolgár ellen, akit 2020 májusában tartóztattak le Iránban – közölte a külföldi ügyvédje vasárnap az AFP hírügynökséggel.

A Benjamin Briére elleni vádat néhány nappal azután ismertették, hogy a férfi nővére nyílt levelet tett közzé a Le Point francia hetilapban. Ebben Emmanuel Macron francia elnököt kérte, hogy segítsen elérni egy éve „jogtalanul bebörtönzött” fivére szabadon engedését.

Az 1985-ös születésű Briére az iráni hatóságok szerint tiltott helyen készített felvételeket egy drónnal. Jelenleg Meshed városában tartják őrizetben. Az ügyvéd szerint a francia egyszerű turista, aki egy természetvédelmi területen fényképezett. A nővére szerint Briére-t nem sokkal az után fogták el, hogy egy hosszú, 2018-ban kezdődött körutazás részeként egy átalakított kisbusszal beutazott Iránba.

Akit kémtevékenységért elítélnek az iszlám köztársaságban, halálbüntetést is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában