tragédia

2021.04.30. 05:34

Rengetegen meghaltak Izraelben egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban

Többtucatnyi embert agyontaposott a tömeg egy zsidó ünnepségen kialakult tolongásban Izrael északi részén, és több mint százan megsérültek, sokan közülük válságos állapotban vannak – tudatták a mentőegységek péntek hajnalban.

Ultra-Orthodox Jewish men stand next to covered bodies after dozens of people were killed and others injured after a grandstand collapsed in Meron, Israel, where tens of thousands of people were gathered to celebrate the festival of Lag Ba'omer at the site in northern Israel early on April 30, 2021. - Dozens of people were killed in a stampede at a Jewish pilgrimage site in the north of Israel on early on April 30, rescue services said. Tens of thousands of Jews were participating in the annual pilgrimage on Thursday, for the feast of Lag BaOmer. But after midnight, a grandstand collapsed, triggering scenes of panic. (Photo by David COHEN / JINI PIX / AFP) / Israel OUT

Forrás: AFP / JINI PIX

Fotó: David Cohen

A Magen David Adom mentőszervezet korábban legkevesebb 28 halálos áldozatról beszélt, a 12-es tévécsatorna azonban már 38 halottról számolt be. A mentők egyik szóvivője felfoghatatlan katasztrófának nevezte a történteket. A rendőrség lezárta a környéket, a több tízezer résztvevőt pedig buszokkal igyekeznek elszállítani a helyszínről.

A hatóságok először arról számoltak be, hogy leszakadt egy emelvény, és ez okozta a tragédiát, de később kiderült, hogy

a zsúfoltság és a tolongás okozta többtucatnyi ember halálát; a halálos áldozatok többsége megfulladt vagy agyontaposták őket.

A Háárec című lap úgy tudja, hogy a pánik amiatt tört ki, mert többen megcsúsztak és elestek egy lépcsőn, a mögöttük lévők pedig átestek rajtuk.

A tragédia Merón városában történt, ahol a 2. században élt rabbi, a zsidó miszticizmus egyik vezéralakja, Simon bar Jocháj sírja található, aki a hagyomány szerint ezen a napon fedte fel a kabbala legmélyebb titkait. Ez „Istenhez kerülésének”, vagyis halálának évfordulója is egyben a zsidó hagyomány szerint. Ehhez kapcsolódik a lág báómer ünnepe, amely az időszámítás szerint 132-ben, a római megszállók ellen kirobbant, Bar Kohba-felkeléssel kapcsolatos ünnepségsorozatba is illeszkedik, amikor rendszeresen hatalmas tömeg gyűlik össze, máglyákat gyújtanak és egész éjjel táncolnak, imádkoznak.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldása óta ez volt a legnagyobb tömeges összejövetel Izraelben.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő súlyos tragédiának nevezte a történteket, és Twitter-üzenetében azt írta, hogy imádkozik az áldozatokért. Reuven Rivlin izraeli elnök szintén azt üzente: imádkozik azért, hogy a sérültek minél előbb felépüljenek.

Borítókép: Holttestek letakarva a tragikus ünnepség után

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában