katasztrófa

2021.03.10. 09:50

Rendkívüli állapotot hirdettek Hawaiin a súlyos áradások miatt

Rendkívüli állapotot hirdetett Hawaiin David Ige kormányzó, miután a heves esőzések okozta áradások súlyos károkat okoztak a köz- és magánvagyonban szerte a szigeteken.

A kormányzó kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli intézkedés bevezetését, és emlékeztetett arra, hogy ezzel lehetővé válik a rendelkezésre álló pénzforrások gyors és hatékony igénybe vétele azoknak a megsegítésére, akik bajba jutottak az ítéletidő miatt, amely – mint írta – péntekig is eltart.

A súlyos áradásokat miatt kedden evakuálni kellett a Honolulutól északra fekvő Haleiwa város lakóit. A település Oahu sziget északi partvidékén fekszik, amely a nagy hullámokat kedvelő szörfőzök közkedvelt sportolási helyszíne.

A Maui szigeten fekvő Haiku közelében előző napon átbukott a víz egy víztározó gátján, és gátszakadás veszélye miatt arra kérték a környékbeli lakosokat, hogy hagyják el otthonukat.

Az 17,4 méter magas, 122 méter hosszú gát 1885-ban épült, és az idén nyárok akarják elbontani.

A meteorológiai szolgálat szerint Haiku környékén hétfőn reggel hét óra és délután három között 33,4 centiméter eső esett. Féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy súlyosan megrongálódott. Michael Victorina megyefőnök arra figyelmeztette a helyi lakókat, hogy az felázott talaj miatt fölcsuszamlások is történhetnek. A turistákat pedig arra kérte, hogy ne hagyják el szállásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában