Ország-világ

2021.03.28. 10:16

Hétfő éjfélig várják az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók jelentkezését az oltásra

Mint ismert, a kormány azt a döntést hozta, hogy az egészségügyi, a szociális dolgozók, a regisztrált idősek, a rendőrök és katonák mellett elindítja a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltását is annak érdekében, hogy az óvodák és iskolák újranyitásával a pedagógusok is nagyobb védettséggel állhassanak újra munkába. Kérik az érintetteket, hogy figyelmesen olvassák el az alábbi tudnivalókat.

Nyíregyháza, 2021. március 10. Óvodásokat almával kínál az óvónõ az Eszterlánc Északi Óvodában Nyíregyházán 2021. március 10-én. Az intézménybe járó 180 gyermekbõl két csoportban, 9 gyermek volt ezen a napon óvodában, akiknek a szülei munkavégzés és kiemelten a védekezésben való részvétel miatt másképp nem tudják megoldani az elhelyezésüket. Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. Az önkormányzatok kérésére a kormány hétfõtõl is biztosítja az óvodákban és az iskolákban a gyermekfelügyeletet. (A felvételek kívülrõl, ablakból vagy ablakon át készültek.) MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban – dolgozó pedagógusok oltása történhet meg. Ők a jövő hét közepén a regisztrációjuk során megadott telefonszámon SMS-ben fogják behívni az oltásra – olvasható a koronavirus.gov.hu honlapon.

Az oltás várható időpontja: április 1. csütörtök, április 2. péntek, április 3. szombat.

Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

Március 24-ig a mintegy 180 ezer köznevelésben dolgozó pedagógusból 102 ezer fő regisztrált védőoltásra, és 20 ezer fő már meg is kapta a védőoltást. Első körben tehát a már regisztrált, de még nem beoltott 82 ezer fő behívására kerül sor.

Azok a pedagógusok, akik az SMS-ben küldött oltási időpontra nem fognak, illetve nem tudnak megjelenni, csak egy későbbi alkalommal tudnak sorra kerülni. A pedagógusok oltási programjához szükséges vakcinákat a regisztrált idősek oltására tervezett vakcinakészletek átcsoportosításával lehet megoldani, a rendelkezésre álló oltóanyagokat az Országos oltási munkacsoport fogja átirányítani a kórházi oltópontokra.

A második kör oltása húsvét után lesz. A még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat arra kérik, hogy március 29. hétfő éjfélig regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

Az oltás várható időpontja: a húsvétot követő hét. Az oltás helyszíne: a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont.

Az önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben dolgozóknak elég regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon, 2021. március 29. (hétfő) éjfélig.

Fontos, hogy a nem önkormányzati fenntartású bölcsődékben, mini bölcsődékben, családi bölcsődékben vagy munkahelyi bölcsődékben dolgozóknak a honlapon történt regisztráció mellett a munkáltatójuknál is kell jelezniük oltási igényüket legkésőbb március 29-e, hétfő 12 óráig.

Kérik, hogy a www.vakcinainfo.gov.hu regisztráció során fokozottan figyeljenek a kért adatok (név, TAJ-szám, életkör, lakcím mobiltelefonszám, e-mail cím) pontos és hiánytalan megadására, mert csak pontos adatok esetén tudják a regisztrációját érvényesíteni és az oltandókat SMS-ben értesíteni.

A regisztrációkor azt is tartsák szem előtt, hogy az oltás helyszíne a regisztráció során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópont lesz.

A kormány döntése alapján több mint 180 ezer köznevelésben dolgozó, 30 ezer középfokú szakképző intézményben dolgozó és 13 ezer bölcsődei dolgozó jogosult a pedagógusok kampányszerű oltására. Az oltás ezúttal is önkéntes és ingyenes, és az országban éppen rendelkezésre álló vakcinával történik.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában