Ország-világ

2021.02.23. 14:06

Jakab Péter sofőrje az Auschwitzban győzelmi jelet mutató jobbikos

A Jobbik semmit sem változott, a pártelnök közvetlen munkatársa egy régi antiszemita.

Ahogy arról hétfőn az Origo beszámolt, karambolozott autójával a Jobbik elnöke és frakcióvezetője, Jakab Péter. Az Árpád hídnál történt balesettel kapcsolatban a politikus megemlítette, hogy nem ő vezette az autót. A jelek szerint a sofőr az a Hajnády Kristóf Endre volt, aki egy fénykép tanúsága szerint Auschwitzban győzelmi jelet mutatott. Bárhogy próbálnak is a Jobbik köré új múltat írni, a párt nem változott semmit, Jakab Péter közvetlen embere régi antiszemita – figyelmeztet cikkében az Origo.

A Pesti Srácok stábja teljesen véletlenül volt ott hétfőn a baleset helyszínén, aminek láthatóan nem örült a Jobbik pártelnöke. Jakab Péter elismerte, hogy nem ő vezette az autót, miközben a helyszínen ott volt Hajnády Kristóf is. A Pesti Srácok azt írja, hogy információik szerint a politikus sofőrje elismerte, hogy ő volt a vétkes, ami a videó alapján nem is kérdéses.

De ki Hajnády Kristóf? Auschwitzban a győzelem jelét mutatta, náci háborús bűnös volt a példaképei között, és Adolf Hitler fotója is ott díszelgett Facebook-oldalán. Az egykori jobbikos most már az egri polgármester, Mirkóczki Ádám egyik bizalmi embere – írja a Mandiner.

2014 szeptemberében füzesabonyi jobbikos képviselőjelöltként került be a hírekbe Hajnády Kristóf. Egy róla készült képen az látszik, hogy az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva. A képet maga Hajnády tette közzé a Facebook-oldalán.

Fotó: mandiner.hu

A szélsőjobboldali nézetek azonban másban is tetten érhetők voltak: példaképei között ugyanis egyebek közt Alfred Jodl háborús bűnöst is megnevezte, sőt, Hitler egyik fotója is felkerült a Jobbik jelöltjének oldalára, amelyhez Hajnády azt kommentelte:

„...majd segít a Füh... izé, szerencse.”

Egyes hírek szerint Hajnády Mirkóczki Ádám munkatársa, választókerületi stábjának tagja, és ebben a minőségében jobbikos országos vezetőkkel is találkozhat. Hajnády Mirkóczki sajtóügyeit intézi, jelen van minden fontos rendezvényen, sajtóeseményen, és intenzíven részt vesz a kampányban. Amikor szellemisége lelepleződött, csak annyit írt:

„Nem kérek sem én, sem a Jobbik bocsánatot, és nem büszkeségből, hanem azért nem, mert nincs miért.”

Hajnády arra is kitér magyarázatában, hogy a családja „három hátrányos helyzetű, roma származású, a gyámügy által a szülőktől elvett gyermeket nevel”.

Hajnády nem az egyetlen a Jobbik sajtósai közül, akit korábban szélsőséges nézetekkel hoztak összefüggésbe. A Jobbik sajtóosztályának munkatársa Balasi András, aki a holokauszt áldozatainak számán viccelődött és vagonokat emlegetett – emlékeztet az Origo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában