van segítség

2021.01.29. 19:33

Varga Judit: túlteljesítette az áldozatsegítéssel kapcsolatos uniós elvárásokat Magyarország

A miniszter az EU igazságügyi minisztereinek pénteki egyeztetésén beszámolt a magyar áldozatsegítő rendszer fejlődéséről.

Magyarország időarányosan túlteljesítette az áldozatsegítéssel kapcsolatos európai uniós elvárásokat – közölte az igazságügyi miniszter közösségi oldalán pénteken.

Ismertette: a tavaly elfogadott 2020-2025 közötti uniós áldozatsegítési stratégia legfontosabb célkitűzései között szerepel:

  • a hatékony kommunikáció az áldozatokkal és biztonságos környezet biztosítása az áldozatoknak a bűncselekmény bejelentéséhez,
  • a legkiszolgáltatottabb áldozatok támogatásának és védelmének javítása,
  • az áldozatok kárenyhítéshez való hozzáférésének megkönnyítése,
  • a releváns szereplők közötti együttműködés és koordináció javítása, valamint
  • az áldozatok jogainak megerősítése a nemzetközi színtéren.
  • Az áldozatsegítés évének eredményeire alapozva az Igazságügyi Minisztérium túlteljesítette ezeket az elvárásokat – hangsúlyozta Varga Judit.

    Közölte: Magyarországon bevezették az áldozatok közvetlen elérésén alapuló, úgynevezett „opt-out” modellt, a szándékos, erőszakos bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésénél eltörölték a rászorultsági feltételt, három hónapról egy évre emelték a kárenyhítési igényérvényesítésre vonatkozó időkorlátot, valamint a krízishelyzet oldására szolgáló azonnali pénzügyi segély igénybevételének határidejét nyolc napra emelték.

    A tárcavezető hozzátette: az Igazságügyi Minisztérium sorra nyitja meg megyei áldozatsegítő központjait, az országos hálózatot dinamikusan építik ki. A hatékony és teljeskörű szolgáltatás érdekében pedig együttműködési megállapodásokat kötnek állami, civil és egyházi szervezetekkel – jegyezte meg.

    Varga Judit a megkezdett munka folytatását ígérve úgy fogalmazott: „Ne felejtsék, van segítség!”.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában