iszlám

2021.01.08. 21:19

Pakisztánban halálra ítéltek három embert istenkáromlásért

Egy negyedik vádlottat – egy tanárt – tíz év börtönbüntetésre ítéltek.

Egy pakisztáni terrorellenes bíróság pénteken halálra ítélt három embert a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikért, amelyekben a vád szerint Mohamed prófétát inzultálták.

Egy negyedik vádlottat – egy tanárt – tíz év börtönbüntetésre ítéltek az „istenkáromló tartalmú” megnyilvánulásért – közölte Isztifamul Hak bírósági illetékes a dpa német hírügynökséggel.

Az ítélet nem jogerős.

A Pakisztánban a nyolcvanas években uralkodó Ziául Hak katonai vezető által bevezetett, istenkáromlásra vonatkozó törvények akár halálbüntetést is kilátásba helyeznek Mohamed próféta megsértéséért. Jogvédők szerint azonban a jogszabályokat az egyéb vallások, például a síita vagy az ahmadija vallási kisebbség tagjai ellen használják fel a szunnita muszlim többségű országban.

Tavaly júliusban az amerikai külügyminisztérium a vonatkozó pakisztáni jogszabályok felülvizsgálatát sürgette azután, hogy egy istenkáromlással vádolt pakisztáni-amerikai állampolgárt megöltek bírósági tárgyalása közben.

Pakisztánban körülbelül 75 embert öltek meg a nyolcvanas évek óta feldühödött személyek és tömegek istenkáromlásért még azelőtt, hogy bírósági tárgyalásuk egyáltalán megkezdődött volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában