Ország-világ

2021.01.06. 18:12

A baloldali közvélemény-kutató szerint sem a baloldal vezet

Úgy néz ki, a 2022-es választás előtt az őszödi beszéd elmondója műfajt teremt: az őszödi kutatásét.

Leleplező írás jelent meg a minap. Ezek szerint nem csak nekünk volt furcsa a baloldali közvélemény-kutató intézetek év végi sortüze, amivel azt próbálták elhitetni a magyarokkal, hogy a „közös lista” már vezet a Fidesz előtt – írja bejegyzésében Mráz Ágoston Sáumel a Nézőpontok blogon. Eszerint

a baloldalhoz köthető közvélemény-kutató intézetek politikai terméket gyártottak a valós adatok félreértelmezésével, amelyet karácsonyi ajándékként Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András osztogatott. Most kiderült: az ajándék és a termék hazugságon alapult.

Úgy néz ki, a 2022-es választás előtt az őszödi beszéd elmondója műfajt teremt: az őszödi kutatásét.

Ha erre nemzeti konzervatív körökből hívják fel a figyelmet, az érintettek szokás szerint visszatámadnak és kikerülik a szakmai kritikára adandó szakmai választ.

Mráz Ágoston Sámuel szerint ezért nagy szívességet tett a baloldali Tóka Gábor, amikor lerántotta a leplet a baloldali kutatóintézetekről a baloldali médiában. Tóka szakmai tudása legalább olyan nagy, mint Fidesz-gyűlölete és virtigli liberálisként a jelenlegi baloldal iránti elkötelezettsége. A Soros-közeli kutató évtizedek óta a CEU alkalmazottja, jelenleg az intézmény Nyílt Társadalom Archívumának munkatársa és ugyan a 2018-as választások előtt kilépett a szakértő szerepből, s a Közös Ország Mozgalomban inkább politikai aktivistaként kampányolt, a baloldalon változatlanul szakmai hivatkozási alapnak számít.

Márpedig Tóka Gábor azt írta meg, hogy szerinte a legjobb közvélemény-feltárási módszer az összes – módszertanilag gyakran gyökeresen eltérő – közvélemény-kutatás átlagolása, mert így a baloldaliak által túlbecsült baloldali népszerűség és a jobboldaliak által szerinte felülmért Fidesz eltérései kiegyenlíthetőek. Ehhez az kell, hogy minden intézet adata rendelkezésre álljon, ha mégsem, alapos statisztikai ismeretekkel pedig meg kell őket becsülni. Összességében arra jutott írásában, hogy a baloldal nem vette át a valóságban a Fidesztől a vezetést a Gyurcsány Ferenc által összeszervezett közös listával, ahogy azt a baloldali intézetek sugallták. Szerinte a kormányoldal valójában 51:49 arányban vezet a baloldallal szemben.

Sőt, Tóka Gábor mandátumszámítása szerint ez a Fidesz 57 százalékos mandátumtöbbletéhez vezetne. Gyurcsány közös listája tehát nem hozott, hanem inkább vitt szavazókat a baloldaltól.

Mindez komoly zavart okozott a baloldalon, s ahogy lenni szokott, ilyenkor az elhallgatás stratégiáját választották az érintettek. Egyedül Hann Endre, a Medián ügyvezetője vallotta be Tóka Gábornak írt nyílt válaszában, hogy a Medián baloldali előretörést mutató kutatása kapcsán „nem fejtette ki az igazság minden részletét”. Kiderült, hogy a novemberi két kérdéstípussal két részből álló, 500-500 fős kutatásuk után decemberben egy harmadik kérdéstípussal 600 fős felmérést készítettek, s ezeken a mintákon a Fidesz népszerűsége 38-ról 34 százalékra változott, azaz hibahatáron belüli elmozdulásról beszélhetünk, nem csökkenésről. Lehet, ha még közelebbről néznénk, növekedés lenne belőle…

Vajon nem kellene még a választások előtt átgondolni, milyen szabályok vonatkoznak a közvélemény-kutatókra?

– teszi fel a kérdést ez elemző, hozzátéve:

az őszödi beszéddel egykor Gyurcsány zsákutcába vitte a magyar baloldalt, az őszödi kutatásokkal is könnyen megtévesztheti szövetségeseit. Kár lenne, ha a következő 450-460 napban az ő kottájából játszanának a kutatóintézetek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában