Járvány

2020.11.20. 15:27

Tömeges tesztelést kezdtek az észak-olaszországi Alto Adige tartományban

A nagyjából félmillió lakosú tartományban három napon keresztül áll rendelkezésre 200 tesztállomás.

Az észak-olaszországi Alto Adige tartományban, vagyis Dél-Tirolban tömeges koronavírus-tesztelést kezdtek pénteken, hogy ezzel lassítsák a kórokozó terjedését.

A nagyjából félmillió lakosú tartományban három napon keresztül áll rendelkezésre 200 tesztállomás. Az akció célja, hogy kiszűrjék azokat a tünetmentes vírushordozókat, akik nem is sejtik, hogy fertőzöttek lehetnek.

A tesztelés önkéntes. Arno Kompatscher kormányzó abban bízik, hogy vasárnapig a lakosság kétharmadán – nagyjából 350 ezer emberen – el tudják végezni az antigéntesztet. Akinek a gyorsteszt pozitív eredményt hoz, köteles tíz napot karanténban tölteni.

Alto Adige múlt hétfő óta tartozik a legmagasabb veszélyfokozatú olaszországi régiók közé. A hatóságok november 14. és 28. között teljesen leállították a tantermi oktatást, mert azt tapasztalták, hogy a teszteken kiszűrt fertőzöttek között egyre több volt a tünetmentes iskolás.

A tömeges tesztelés szakértők szerint akkor lehet sikeres, ha elég sokan részt vesznek benne. Egy jól szervezett, magas részvételi arányú tesztelés akár olyan hatékony is lehet, mint egy több hétig tartó teljes zárlat – mondta Stephan Ortner, a bolzanói Eurac kutatóközpont igazgatója.

Hetven százalék feletti részvételi arány már sikert hozhat – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában