a magyar szórvány napja

2020.11.15. 10:18

A járványhelyzetben még inkább figyelmet érdemel a szórványmagyarság

A Kárpát-medencében szórványban élő magyarok a magyarság legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő közösségei, akik az anyaországtól legtávolabb eső és legveszélyeztetettebb területeken is őrzik a magyar identitást és kultúrát.

Budapest, 2020. október 27. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet Önkormányzati választások Ukrajnában – magyar vonatkozások az új adminisztratív-területi rendszerben címmel rendezett sajtónyilvános konferencián Budapesten, a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. székházában 2020. október 27-én. Potápi Árpád János történelmi gyõzelemként értékelte a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket. MTI/Soós Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A járványhelyzetben, amikor a tömbmagyarságtól és az anyaországtól még inkább el vannak szigetelve, támogatásuk és védelmük különösen fontos – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az Országgyűlés 2015-ben a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősség jegyében november 15-ét, Bethlen Gábor (1580-1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította.

Ezen a napon azokra a nemzettársainkra kell emlékeznünk, akik a legnehezebb terepen állnak helyt:

az asszimiláció állandó fenyegetésének ellenállva, idegen nyelvi közegben élve őrzik a magyar nyelvet és kultúrát.

Magyarország Kormánya 2010 óta dolgozik azért, hogy a szórványban élő magyarságnak ne kelljen elhagynia szülőföldjét, helyben tudjon boldogulni. Identitáserősítő és ösztöndíjprogramokkal, a szórványkollégiumoknak nyújtott támogatásokkal, óvodák és bölcsődék építésével igyekszünk hozzájárulni ahhoz, hogy évtizedek, vagy akár évszázadok múlva is legyen magyar szó a magyarság végváraiban.

A járványhelyzet idején, amikor az amúgy is elszigetelten élő szórványmagyarság még inkább el van vágva a tömbben élő magyaroktól és az anyaországtól, támogatásuk még inkább fontos,

hisz kitartásukért és helytállásukért mindnyájan köszönettel tartozunk.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában