Ország-világ

2020.09.01. 08:53

Társadalmi egyetértés van iskolaügyben

A tanév kezdetekor pártpreferenciától függetlenül széles társadalmi egyetértés alakult ki az iskolák újranyitásáról és a tankönyvek ingyenessé tételéről – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

Mint elemzésükben írják, ilyen szintű ellenvélemény nélküli társadalmi egyetértés korábban még a migráció elutasítása vagy a rezsicsökkentés lépései kapcsán sem alakult ki a magyar társadalomban – írja a Magyar Nemzet.

A magyarok 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával – derül ki a Nézőpont Intézet iskolaügyben a lapnak készített kutatásából. Mint írják, ez jelentős megerősítés a kormánynak, hiszen az ehhez hasonlóan fontos kérdéseknél elengedhetetlen a társadalom egyetértése, nemcsak a döntések elfogadása, de azok végrehajtása szempontjából is. Azt, hogy „szeptembertől egyelőre nem digitálisan, hanem hagyományos módon, az iskolába be­járva folytatódik a tanítás”

a kormánypártiak 85, a baloldallal szimpatizálók hetven százaléka nevezte „jó döntésnek”,

és csak nyolc, illetve 24 százalékuk vélte ennek ellenkezőjét.

A betegek számának növekedése ­miatt járványügyi, a digitális oktatásban lemorzsolódók oktatásügyi és az otthonmaradó gyermekek érdekében pedig családügyi szempontokat is figyelembe kellett vennie a ­kormánynak, amikor az iskolaépületek szigorú védelmi intézkedések melletti megnyitásáról döntött – mindezt a korábbi tapasztalatok, az aktuális helyzet és a várható fejlemények tükrében. A Nézőpont Intézet a kutatáshoz készített elemzésében rámutat:

a világot sok tekintetben másként látó emberek között a kormány döntésével való egyetértés mutatkozik,

amely a demográfiai szempontok szerint is általánosnak mondható – egyedül az iskolapadra még frissen emlékező, harminc év alatti korosztályban és a jobb digitális infrastruktúrával rendelkező budapestiek körében kisebb az iskolanyitással való egyetértés, de ezekben a csoportokban is a túlnyomó többség – hatvan, illetve hetven százalék – támogatja a kormány döntését.

Még nagyobb a társadalmi egyetértés az Orbán-kormány régóta épített, lépésről lépésre kiterjesztett, ingyenes tankönyveket biztosító programja mellett – derül ki a kutatásból.

A magyarok 95 százaléka jó döntésnek tartja, hogy szeptembertől minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket,

és csupán négy százalék gondolja ennek ellenkezőjét. A Nézőpont Intézet elemzésében kifejti: ilyen, szinte ellenvélemény nélküli társadalmi egyetértés korábban még a migráció elutasításakor vagy a rezsicsökkentés lépései körül sem alakult ki a magyar társadalomban. Mint írják, nincs olyan társadalmi csoport, ahol a kilenctizedes támogatás alá szorulna az ingyenes tankönyvek népszerűsége: sem az életkor, sem a lakóhely, sem a jövedelmi viszonyok nem mutatnak érdemi eltérést. Még a bevallottan a baloldali ellenzékkel szimpatizáló válaszadók 89 százaléka is a kormány pártján áll ebben a kérdésben, amely egyben azt is mutatja, hogy a baloldal szervezési és tartalmi kritikái nem foglalkoztatják a magyarokat – állapítja meg a Nézőpont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában