Ország-világ

2020.08.13. 11:18

Meggyalázták II. János Pál pápa szobrát

Szerda délután LMBTQ-aktivisták meggyalázták II. János Pál pápa varsói emlékművét. A tettesek szivárványos zászlóval takarták le a lengyel származású pápa szobrát.

Statue of pope John Paul II near All Saints Church downtown Warsaw. Warsaw, Poland. October 6 2018. Statue du pape Jean Paul II pres de l Eglise de Tous les Saints au centre ville de Varsovie. Varsovie, Pologne. 6 octobre 2018.

Forrás: Hans Lucas / AFP

Fotó: Jerome Leblois

A vallási jelképek megtámadásáért akár két év börtönbüntetés is járhat Lengyelországban. Eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára a szoborgyalázást – írja a Magyar Nemzet az Origóra hivatkozva.

A varsói Mindenszentek temploma lépcsőin található II. János Pál pápát ábrázoló szobrot az LMBTQ-aktivisták a külföldről finanszírozott mozgalmuk jelképével, szivárványszínű zászlóval takarták le, mindezt a közösségi médiában élőben közvetítették – hívja rá fel a figyelmet a katolikus tartalmakat közvetítő Catholic Arena című hírportál a közösségi oldalán.

Az aktivisták többen voltak, de a szobor letakarásában csak ketten vettek részt, több járókelő pedig filmezte a történteket.

Miután letakarták a szobrot, csoportképet készítettek előtte.

A videóból az nem derül ki, hogy a szivárványos zászlót a fotózkodás után elvitték-e, vagy a helyszínen hagyták.

Lengyelországban ez

a tett vallási szimbólum meggyalázásának minősül, és szélsőséges esetleg akár két év börtönbüntetéssel büntethető.

Lehetséges, hogy a mostani szoborgyalázók is a radikális baloldali Stop Bzdurom aktivistái voltak, de a szervezet ezt az akciót egyelőre nem vállalta magára.

A lengyel LMBTQ-közösségnek vélhetően az lehet a problémája a szent életű II. János Pál pápával, hogy ő – a Katolikus Egyház és a nagy világvallások más vezetőihez hasonlóan – elutasította az azonos neműek hazásságát, illetve a gyermek örökbefogadási törekvéseiket.

Valószínűleg az sem nyeri el a tetszésüket, hogy a pápa élesen kommunistaellenes volt, illetve minden radikális baloldali mozgalmat ellenzett, a kommunizmus kelet-közép-európai legyőzéséhez pedig aktívan hozzájárult.

Ugyanakkor a vadkapitalizmust sem támogatta, helyette szociális piacgazdaságot szeretett volna, bár a radikális baloldali kritikusai ezt általában „elfelejtik” megemlíteni.

Borítóképünkön a varsói Mindenszentek temploma előtt álló II. János Pál pápa-szobor 2018 októberében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában