Ország-világ

2020.07.31. 13:25

Varga Zoltán vörösbáró állhat az indexes hisztériát tápláló médiaoldal mögött

Az Indexet szétrobbantó baloldali belháború miatt kialakult politikai hisztéria egyik táplálója a Media1 nevű oldal, amelyet Varga Zoltán vörösbáró 24.hu nevű portáljának egyik, médiával foglalkozó egykori munkatársa készít. Nem meglepő, hogy a lap mögött maga Varga Zoltán áll.

Az elmúlt időszakban „a magyar média világával foglalkozó” Media1 erősen aktív volt a kormány és a jobboldali média elleni támadásokban – olvasható az Origo cikkében. A lap szerint a Media1 az Index belső szétrobbantását követő baloldali hisztériából erősen kivette a részét, majd Varga Zoltánt kezdte mentegetni és védeni, miután a Central Médiacsoport tulajdonosa Brüsszelbe ment panaszkodni az őt ért állítólagos hazai támadásokra.

Varga Zoltán mozgathatja a szálakat a Media1 körül

A portál tulajdonosa a Vipcast Media Bt., felelős kiadója pedig a cég ügyvezető igazgatója, az ex-24.hu-s újságíró, Szalay Dániel, aki egyben a főszerkesztői feladatokat is ellátja. A vállalkozás tulajdonosai között egyébként a rokona is fel van tüntetve, kültagként viszi a céget. Szalay 2015-től három éven át volt a 24.hu média rovatának a szerkesztője. Magyarán a korábban „Trükkös Zotyóként” emlegetett

Varga Zoltán médiabirodalmából, a Central Médiacsoport Zrt-ből érkezve alapította meg médiaügyekkel foglalkozó felületét.

Médiapiaci pletykák szerint a mai napig jó kapcsolatot ápolnak egymással, ami a mindennapokban is megmutatkozik:

  • Szalay volt az, aki a 888.hu 2016-os tényfeltáró írása után Vargát védelmébe véve, a 24.hu-n szemlézte a Médiapiac.hu-n megjelent interjúját;
  • a Media1 rendszeresen szerepelteti a Central Médiacsoport Zrt. vezetőjét, a lap szerkesztői minden esetben nevetségesen beállított, idealisztikus fotókat közölnek róla,
  • Miután kiderült, hogy Varga a veszélyhelyzet alatt visszatetsző módon kivett másfél milliárd forintnyi osztalékot a cégéből, a Média1-en elkezdték mentegetni az üzletembert, azt állítva, hogy nem is vette ki az osztalékot a cégéből, csak úgy látszik.

    Az Origo szerint ezért is alapos a gyanú, hogy Szalay csak formálisan tulajdonolja a lapot, valójában a legfontosabb döntésekben Varga Zoltán mondja ki a végső szót.

    A Central Médiacsoport vezetője egyike annak a tizenhárom vörösbárónak, akik baloldali gazdasági-politikai szereplőként hatalmas vagyon felett rendelkeznek.

    Korábban a Magyar Nemzet alapján az Origo részletes portréban mutatta be, hogyan lett a bonyhádi bányászcsalád gyermekéből Magyarország egyik leggazdagabb üzletembere.

    Varga egyébként nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva cégbirodalmában jelentősen csökkentette az újságírók fizetését, miközben mintegy másfél milliárdos osztalékot vett fel.

    Az Origo Varga Zoltán ügyeire, brüsszeli próbálkozásaira hamarosan részletesen visszatér.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában