büntetés

2020.06.06. 11:14

A hongkongi iskolaigazgatóknak hívniuk kell a rendőrséget a himnusztörvény megsértése esetén

A hongkongi iskolaigazgatóknak a hívniuk kell a rendőrséget, ha valaki nem tartja tiszteletben az új himnusztörvényt – mondta a város oktatási minisztere szombaton.

Kevin Yeung egy hongkongi rádióadónak úgy nyilatkozott: ha az intézményvezetők azt tapasztalják, hogy meggyalázzák vagy kigúnyolják a kínai himnuszt, akkor a rendfenntartó szervekhez kell folyamodniuk.

Joshua Wong ismert demokráciapárti aktivista bírálta a miniszter bejelentését.

A hongkongi törvényhozás csütörtökön fogadta el a kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló törvényjavaslatot. A jogszabály szerint három év szabadságvesztéssel és akár 50 ezer hongkongi dollárral (csaknem kétmillió forinttal) büntethető az, aki kigúnyolja vagy meggyalázza a kínai himnuszt.

Hongkongban körülbelül egy éve zajlanak demokráciapárti tüntetések a növekvő kínai befolyás ellen. A múlt hónapban a kínai törvényhozás által elfogadott új nemzetbiztonsági törvény váltott ki nagy felzúdulást. A várhatóan szeptemberben életbe lépő jogszabály betiltja a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, „felforgatónak” minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírja, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. Hongkongi ellenzéki politikusok és demokráciapárti aktivisták attól tartanak, hogy a jogszabály a szabadságjogokat korlátozza majd.

A hétmillió lakosú Hongkong – amely korábban brit koronagyarmat volt – 1997-ben került vissza Kínához, és az „egy ország, két rendszer” elve alapján ötven éven át széleskörű autonómiát élvez. A helyiek szerint ezek a jogkörök kerültek veszélybe, mert Peking igyekszik egyre szigorúbb ellenőrzés alá vonni a várost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában