éppen száz éve született

2020.05.17. 22:30

Különösen kedvelik Szent II. János Pál pápát a V4-országokban

Kimagasló a száz éve született Szent II. János Pál pápa ismertsége és népszerűsége a V4-országok polgárai körében – közölte a Közép-európai Nézőpont Intézet vasárnap.

Az intézet közleményében kifejtette, a katolikus egyház eddig egyetlen lengyel pápáját, az 1920. május 18-án született Karol Wojtyłát máig páratlan tisztelet övezi a térségben: mind a négy visegrádi államban legalább a polgárok háromnegyede jó véleménnyel van még ma is róla.

A közép-európai pápa ma már Közép-Európa szentje: tartós népszerűségének oka lehet, hogy életében kiemelt figyelmet szentelt a régiónak – fogalmaztak.

Hangsúlyozták, a négy ország válaszadóinak mindössze 3 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem hallott a szent pápáról, akiről a visegrádi országok polgárainak több mint négyötödének, 82 százalékának van kedvező véleménye. Magyarországon ez az arány 86 százalék, Lengyelországban 84 százalék, Szlovákiában 82 százalék, a „rendkívül szekuláris” Csehországban pedig 74 százalék.

Az intézet kitért arra is, hogy Szent II. János Pál pápa népszerűségében a korcsoport, a lakóhely és az iskolai végzettség szerinti bontásokban sem figyelhetők meg jelentősebb eltérések, Lengyelországban például éppen a 30 év alattiak körében a legmagasabb a népszerűsége (87 százalék).

A Közép-európai Nézőpont Intézet szerint a magas népszerűségnek minden bizonnyal többes oka van, a vallási tanítástól, a hiteles személyiségen át a modern kommunikációs eszközök használatával megalapozott hírnévig.

Felidézik, Szent II. János Pál a kommunista totalitarizmus elleni fellépésre is használta hivatalát, majd a „szabad világban” kiemelt figyelmet szentelt tágabb pátriájának. Az összes közép-európai országot felkereste és éles jövőlátással fogalmazta meg biztató, de egyben óvó szavait is – tették hozzá.

A Közép-Európai Nézőpont Intézet 2018-ban jött létre CEPER Central European Perspectives Zrt. néven és a Nézőponttal szoros együttműködésben célja a Közép-Európát bemutató, országait összehasonlító kutatások és elemzések készítése. Az intézet mostani kutatását 2019 novemberében készítette a négy közép-európai országban, mindenhol ezer fő telefonos megkérdezésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában