támadás

2020.05.22. 10:05

FBI: terrorista merénylet történt a texasi katonai támaszponton

Terrorista merénylet történt a texasi Corpus Christi városban lévő katonai támaszponton – közölte csütörtökön este a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A lőfegyveres támadás helyi idő szerint aznap délelőtt történt, Az első jelentések arról szóltak, hogy többen megsebesültek, majd arról, hogy három amerikai katona meghalt, de később kiderült, hogy a merényletnek egyetlen sebesültje van, egy női haditengerész, ő is csak könnyebben sebesült meg, már ki is engedték a kórházból.

Délutáni sajtókonferenciáján Leah Greeves, az FBI tisztségviselője közölte: az eddigi jelek és bizonyítékok arra mutatnak, hogy terrorista akció volt, s bár az elkövetőt azonnal agyonlőtték, egy másik elkövető vagy cinkostárs még szabadlábon lehet, valahol a városban. Kevés részletet árult el, és arra sem tért ki, hogy milyen jelek erősítik a feltételezést: a lövöldözés „terrorizmussal összefüggő” cselekedet volt. Greeves nyugalomra és óvatosságra is intette a helybélieket.

Meg nem nevezett tisztségviselők elmondták, hogy a támadó, akit egy városbéli lakosként, bizonyos Adam Alsahliként azonosítottak, autójával megpróbált behatolni a támaszpont éppen nyitva lévő kapuján, tüzet nyitott, és ekkor sebesítette meg a haditengerészt. A lövéstől földre eső katonanőnek azonban sikerült megnyomnia az úttestből kiemelkedő sorompó gombját, és meg tudta akadályozni, hogy a támadó behajtson. A merénylőt ezután lőtték le őrök.

Az amerikai kommentárok emlékeztettek arra, hogy tavaly decemberben egy floridai katonai támaszponton volt lőfegyveres merénylet. Akkor a szaúdi királyi légierő amerikai továbbképzésen lévő egyik fiatal tisztje volt a támadó. Az elkövetőt agyonlőtték, s a szövetségi igazságügyi minisztérium az FBI-jal közösen vizsgálatot indított az ügyben, együttműködve a szaúdi hatóságokkal. Washingtonban a napokban jelentették be, hogy a floridai merénylet elkövetője az al-Kaida nevű terrorszervezettel állt szoros kapcsolatban, és a merényletet is a terrorszervezettel egyeztetve, hosszas előkészítés után követte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában