Járvány

2020.05.14. 15:16

Előre megnyerte az Európai Uniós vitát a magyar kormány

Navracsics Tibor, korábbi magyar uniós biztos szerint, a magyar kormány előre megnyerte a vita kommunikációs részét, amikor David Sassoli, az Európai Parlament elnöke visszautasította Varga Judit igazságügyminiszter kérését, hogy részt vehessen a vitán.

Ma rendezte meg, immáron többedik alkalommal, az Európai Parlament plenáris ülése a magyar jogállamiság helyzetéről szóló vitát.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének honlapján jelent meg Navracsics Tibor elemzése, mely szerint a mostani vita kiváltó oka a magyar kormány koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos törvénye, amely a vádak szerint pusztán ürügyet szolgáltatott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy teljhatalmat építsen ki – számol be a Magyar Nemzet.

Navracsics szerint azonban

előre megjósolható, hogy a kezdeményezés nem fogja elérni célját.

A Magyarországgal kapcsolatos eddigi plenáris viták dramaturgiája eleve a magyar kormány képviselőit hozza előnyös helyzetbe az eseményt nézők előtt.

Navracsics elemzése szerint, hogy az alaphelyzet azt mutatja, hogy egyetlen ember, világos állásponttal dacol egy nagyhangú, különböző álláspontokat hangoztató, különböző nyelveken felszólaló, ezért erősen kaotikus, rendetlen benyomást keltő sokasággal.

A magyar kormány álláspontja szerint a vélemények lehetnek különbözőek, a lényeg a helyzet jogi megítélése.

Ez ügyben pedig az Európai Bizottság képviseletében Vera Jourová már nyilatkozott, miszerint az eddigi magyar intézkedésekben és jogszabályokban jogi szempontból nem lehet kivetnivalót találni – idézi fel a korábbiakat a korábbi magyar uniós biztos.

Az Európai Parlament eddigi Magyarországgal kapcsolatos vitái is azt sugallják, hogy a felek közötti ilyen jellegű kommunikáció nem vezet eredményre. A viták során elhangzott magyar érvek semmilyen formában nem alakították az Európai Parlament későbbi Magyarországgal kapcsolatos határozatait, mint ahogyan a magyar kormány irányvonala is változatlan maradt.

Mindez azt is mutatja, hogy az Európai Parlament ilyen ügyekben önként felvállalt missziói eredménytelenek. Ez jelen esetben szintén a magyar kormány jelen vitabéli győzelmei esélyeit erősíti – olvasható Navracsics Tibor elemzésében, mely pontokba szedve, teljes egészében elérhető a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában