kormánypártok

2020.04.20. 15:03

Politikai nyilatkozattal emlékeznének a népképviselet visszaállítására

Az előterjesztést hétfőn nyújtották be a parlamentnek.

A javaslatot

a Fidesz részéről Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László házelnök, Kocsis Máté frakcióvezető, Kósa Lajos, Varga Mihály, Németh Zsolt és Hörcsik Richárd képviselő, míg a kereszténydemokraták részéről Harrach Péter frakcióvezető jegyzi.

A politikai nyilatkozat szerint a Ház megemlékezik az ország állami önrendelkezése 1944. március 19-én történt elvesztését követő első szabadon választott népképviselet 1990. május 2-i megalakulásáról, amely Magyarország új demokráciájának és alkotmányos rendjének kezdete.

A nyilatkozat felidézi mindazok cselekedetét, akik a nemzetiszocialista vagy a kommunista diktatúra ellen küzdöttek, de többek között az 1956-os hősökre, a rendszerváltoztatás elindítóira, valamint az első szabadon választott Országgyűlés elhunyt tagjaira is emlékezik, és azokra, akik később a polgári életben dolgoztak az ország felemelkedéséért.

Szól a rendszerváltoztatás jelentőségéről, a demokratikus berendezkedés rövid időn belüli felépítéséről, és arról is, hogy a rendszerváltoztatás továbbvitele során hozott döntésekkel nem sikerült gátat szabni a társadalom jelentős részét érintő kiábrándulásnak és a kommunista diktatúrát korábban fenntartó csoportok meg-megújuló uralmi törekvéseinek.

„E – posztkommunizmusként jelölhető, az ország újbóli lecsúszásának és külső függésbe kerülésének veszélyét többször felidéző – korszakot az új Alaptörvény 2012. január elsejei hatályba lépése zárta le”

- szerepel az előterjesztésben, amely kiemeli a demokratikus akaratnyilvánítás fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában