köddé vált íratok

2020.04.27. 23:18

ÁSZ: hazugságokat terjeszt a DK (videó)

680 napra vonatkozóan semmilyen dokumentumot nem adott át az ellenzéki párt.

Több állítást is megfogalmazott Gyurcsány Ferenc egy videóban az Állami Számvevőszék vizsgálatával kapcsolatban, melyek nem helytállók. Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék szóvivője tisztázta ezeket és elmondta a pontos tényállást az eseményekről – adta hírül a HírTv Magyarország Élőben című műsora.

Horváth Bálint kijelentette Magyarországon működik a jogállam és az ÁSZ az alaptörvény alapján dolgozik. Jelenleg hét párt ellenőrzése van folyamatban és további négy párt ellenőrzését fogják elkezdeni hamarosan, ezek között van kormánypárti és ellenzéki.

A DK 2017-18-as évre vonatkozó költségvetését vizsgálják. Gyurcsány Ferenc két olyan dolgot is megfogalmaz videójában, melyek nem igazak. Azt állítja, hogy a ÁSZ megfenyegette őt a költségvetési támogatás megvonásával, ami nem igaz. Valamint állítja, hogy az iratokat hónapról-hónapra átadták az Állami Számvevőszéknek ebből az időszakból, ami szintén nem igaz.

Erre a kétéves időszakra vonatkozóan, ami 730 napot fed le, kizárólag a 2018. április 18-át megelőző kampányidőszakra volt számvevőszéki ellenőrzés a DK-nál, ami 50 napot fedett le és ebben is kizárólag a kampánnyal összefüggő bevételeket és kampányokat vizsgált az ÁSZ.

Tehát, 680 napra vonatkozóan semmilyen dokumentumot nem adott át a Demokratikus Koalíció az ÁSZ-nak, sem eredeti, sem pedig másolatok nincsenek a számvevőszék birtokában, vagyis ez az állítása sem igaz a DK-nak, amit ezzel kapcsolatban az utóbbi időben megfogalmaztak-emelte ki a szóvivő.

Horváth Bálint továbbá elmondta, hogy a pártok számára törvény írja elő, hogy az adományokkal, beérkező pénzekkel elszámoljanak, alá kell tudniuk támasztani azokat, hiszen tetemes mennyiségű közpénzről van szó ilyen esetekben. Az ÁSZ-nak nem kell figyelembe vennie az irodatüzet, hanem a pártok számára ezeknek az iratoknak rendelkezésre kell állniuk, ezek tárolását külön törvény írja elő.

Hozzátette a DK Teréz körúton lévő irodája, ami leégett nem is a párt hivatalos székhelye.

A számvevőszék minden ellenőrzött elé tükröt tart, van akinek nem tetszik, amit lát, van akinek igen, de nem az a megoldás, hogy összetörjük a tükröt, ha nem tetszik.

Borítókép: MW archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában