Szíria

2020.02.16. 21:02

A kormányerők visszafoglalták Aleppó tartomány nagy részét

Aszad erői azután nyomultak előre, hogy megtisztították a lázadóktól az Aleppót Damaszkusszal összekötő autópályát.

A lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták vasárnapra a szíriai kormányerők – közölte az állami média.

A szíriai kormány térségbeli előrenyomulása felborította az Ankara és Moszkva közötti sérülékeny együttműködést. Törökország a konfliktusban az ellenzéki erőket támogatja, de együttműködik a majdnem kilenc éve tartó háború politikai lezárása érdekében.

Ankara, amely a Bassár el-Aszad szíriai elnök megbuktatásáért küzdő lázadókat támogatja, felháborodott, amikor az Idlíb tartományban végrehajtott támadásokban 13 török katonát megöltek. Felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a támadásokat és azzal fenyegetőzött, hogy katonai eszközökkel állítja meg a kormányerők előrenyomulását, ha azok a hónap végéig nem vonulnak ki a körzetből.

Vasárnap orosz harci gépek légitámadást intéztek Aleppó tartománybeli célpontok, így Anadan város ellen, amelyet később a szíriai kormányerők visszafoglaltak az Irán támogatta milíciáktól – közölték aktivisták.

Lázadó katonai vezetők és Rámi Abdur-Rahmán, a Szíria-szerte széles megfigyelő hálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű emigráns szervezet vezetője szerint az ellenzéki harcosok kivonultak a térségből, így Anadanból és Haritanból.

Aszad erői azután nyomultak előre, hogy megtisztították a lázadóktól az Aleppót Damaszkusszal összekötő autópályát, és megnyitották a két nagyváros közötti leggyorsabb útvonalat.

A Törökország támogatását élvező lázadók Idlíbben támadást indítottak a szíriai kormányerők által elfoglalt területek visszafoglalására. Az Anadolu török hírügynökség vasárnapi jelentése szerint Ankara több száz katonát és katonai járművet, valamint felszerelést vonultatott fel idlíbi megfigyelő pontjai megerősítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában