kiemelt program

2020.02.14. 13:45

A családbarát szülészetet célzó fejlesztések csaknem fele megvalósult

Négy helyszínen már a múlt év végén és ez év elején birtokba vehették a családok a felújított kórtermeket és szülőszobákat, további 15 osztályon pedig a következő hetekben tehetik ezt meg.

Forrás: Shutterstock

A családbarát szülészet pályázati program infrastrukturális fejlesztéseinek csaknem fele már megvalósult – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteki sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós felidézte:

a kormány kiemelt programja 2010 óta a családok támogatása, és számos intézkedéseinek egyike, hogy családbarát szülészeteket hozzanak létre.

„A kormány az ember lelki és testi szükségleteinek megfelelő, ideális körülményeket szándékozik kialakítani a szülészeti osztályokon” – mondta.

Közölte,

10 milliárd forintot biztosított a kormány a családbarát szülészeti programra, amely két elemből áll: a 2020. június 30-ig lezáruló infrastrukturális fejlesztésekből, illetve 2021 végéig tartóan a szülészeteken dolgozó szakemberek továbbképzéséből.

„A program első ütemében 6,4 milliárd forint értékben 44 kórház részesült támogatásban, ebből 50 szülészeti osztályon, továbbá 14 koraszülött intenzív ellátást nyújtó osztályon kezdődhettek meg a korszerűsítések” – ismertette a miniszter.

A fejlesztések között szerepelnek épületrész-átalakítások, nyílászárócserék, klimatizálás, komfortos egyágyas szobák kialakítása, valamint országszerte 1100 ágyat érintő gyermekágyas kórtermek kialakítása.

Ugyancsak szerepel a korszerűsítések között az anya és a gyermek együttes elhelyezését lehetővé tevő kórtermek, továbbá az apa jelenlétét is biztosító családi szobák kialakítása.

„A második ütemben a képzésekre fektetnek hangsúlyt annak érdekében, hogy ne csak a tárgyi feltételek legyenek magas szinten biztosítva, hanem a kismamák, a nővérek és orvosok is olyan lélektani környezetet alakíthassanak ki, amelyik a lehetőségekhez mérten a legkedvezőbb” – folytatta Kásler Miklós.

Ebben a fejlesztési ütemben

53 kórház nyert a pályázaton 3,4 milliárd forint összértékben, ez 52 szülészeti és 19 intenzív koraszülött osztályt érint.

A képzésekkel kapcsolatban a miniszter azt emelte ki, hogy az egészségügyi személyzet számára kurzusokat szerveznek.

„Az orvosok külföldi tanulmányutakon is részt vehetnek. A kismamákat pedig lelkileg készítik fel a szülésre, az azt követő esetleges lelki problémák megelőzésére. Ösztönzik a gyermekek lehetőség szerinti természetes úton történő táplálását és anyatejgyűjtő állomások láncolatát is tervezik kialakítani” – mondta.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában