megvan az új miniszterelnök-jelölt

2020.01.15. 15:22

Lemondott az orosz kormány

Kormánya nevében benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán Moszkvában Vlagyimir Putyin államfőnek.

6131116 15.01.2020 Russian President Vladimir Putin and Russian Prime Minister Dmitry Medvedev visit the Government's headquarter, in Moscow, Russia. Russian Prime Minister Dmitry Medvedev announced that the government he heads was resigning to give President Vladimir Putin room to carry out changes he wants to make to the constitution. Dmitry Astakhov / Sputnik

Forrás: Sputnik/AFP

Fotó: Dmitry Astakhov

Orosz hírügynökségek jelentése szerint a kormány teljes összetételében lemondott.

Putyin köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak a közös munkáért, noha, mint mondta, „nem minden sikerült”.

Mint mondta, mindannyiukkal személyesen fog tárgyalni. Egyúttal felkérte a kormány tagjait, hogy az új kabinet megalakulásáig ideiglenesen folytassák feladataik ellátását.

Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját.

Közölte, hogy a posztot hamarosan létre fogja hozni. Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államfő.

Lemondását Medvegyev Putyinnak a törvényhozáshoz intézett beszédével hozta összefüggésbe, amelyben az elnök az alkotmány módosítására vonatkozó javaslatokat tett, és nagy hangsúlyt helyezett az olyan szociális kérdésekre, mint az oroszországi demográfiai visszaesés megállítása és a szegénység visszaszorítása.

„Ezek a változások, amikor minden valószínűség szerint a megvitatásuk után elfogadják őket, jelentősen meg fogják változtatni nemcsak az alkotmány cikkeinek egész sorát, de a hatalmi egyensúlyt is a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalom között” – mondta a távozó kormányfő.

„Ebben az összefüggésben nyilvánvaló, hogy nekünk, az Oroszországi Föderáció kormányának biztosítanunk kell a lehetőséget országunk elnökének, hogy ezen körülmények között meghozza az összes szükséges döntést”

- tette hozzá.

Az orosz kormány jelenlegi összetételében 2018 májusában alakult meg. Medvegyev 2012 óta miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a megüresedett miniszterelnöki posztra Mihail Misusztyint, a Szövetégi Adószolgálat vezetőjét javasolta szerdán a parlament alsóházának

- közölte a Kreml sajtószolgálata.

Az 54. évében járó Misusztyin elfogadta a tisztséget, amelyet az elnök egy munkatalálkozó keretében ajánlott fel neki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában