Légvédelem

2019.12.17. 18:58

Visszatértek a megújult kecskeméti légi bázisra a Gripenek

Modernebb lett és megújult a kifutópálya.

A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgép 2019. december 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Megérkezett kedd délelőtt a megújult kecskeméti légi bázisra a Magyar Légierő 12 Gripenje, miután a vadászrepülők fél évig Pápán állomásoztak.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a vadászgépek érkezése után kiemelte: a kecskeméti bázist a NATO biztonsági beruházási programja keretében, valamint a Modern városok program részeként vegyes katonai és polgári használatú repülőtérré fejlesztették.

A munkálatok során modernebb lett és megújult a kifutópálya, a fénytechnikai eszközök, az üzemi területek és a támogató infrastruktúra.

A dandártábornok elmondta:

a további fejlesztések részeként még az év elején átadják a szállítógépek elhelyezését szolgáló, újonnan kialakított részt, a modernizálás pedig az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a rádiónavigációs eszközök cseréjével folytatódik majd.

A megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgépek 2019. december 17-én
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Ugrik Csaba dandártábornok, a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka elmondta: a visszatelepülés részeként egy további Gripen szintén kedden érkezik Kecskemétre, a Svédországban javítás alatt álló két vadászrepülő pedig később csatlakozik a flottához.

Visszatelepülnek a kecskeméti bázisra még a héten a szállító repülőgépek is: az AN-26-os és a jelenleg még javítás alatt Airbus, a hadműveleti repülések után pedig a két Falcon is.

A dandártábornok emlékeztetett:

az elmúlt időszakban a szállítórepülők a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre települtek át, onnan hajtották végre hadműveleti és kiképzési feladataikat.

A vadászgépek egy része május 7-étől Pápán állomásozott, az ottani korszerű repülőtérről biztosították Magyarország és Szlovénia légterének folyamatos védelmét. Ezzel párhuzamosan május 1-jétől négy hónapon át a Gripen-flotta másik része Litvániában látta el a balti államok Észtország, Lettország és Litvánia légterének védelmét.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője (b) és Ugrik Csaba dandártábornok, bázisparancsnok (j2) pilóták társaságában a megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgépek fogadásán 2019. december 17-én
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Ebben az időben a Magyar Honvédség vadászrepülőgépei öt ország légtérrendszeri feladatait látták el a NATO szövetségi rendszer részeként tette hozzá.

Az elmúlt időszakban a kecskeméti repülőbázis csak a merevszárnyú repülőgépek számára volt zárva, a kifutópálya lezárása idején is működött, a helikopterek folyamatosan használhatták.

Elhangzott:

a kecskeméti bázis feladatai nem változtak, így a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett továbbra is fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot lát el.

Borítókép: a megújult kecskeméti légi bázisra Pápáról visszaérkező Gripen vadászrepülőgép 2019. december 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában