csempészek

2019.12.12. 06:52

Több milliárdos üzletté vált a migráció

A Magyarország irányába tartó illegális migráció az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt.

Bihács, 2019. december 9. Migráns férfiak az északnyugat-boszniai Bihácshoz közeli vucjaki befogadótáborban 2019. december 8-án. A sátortáborban a hideg és a havazás ellenére továbbra is mintegy 500-600-an tartózkodnak. A tábort várhatóan a napokban felszámolják, az Európai Unió jóléti államaiba igyekvõket Bosznia-Hercegovina több befogadóközpontjában osztják el. MTI/AP/Kemal Softic

Forrás: MTI / AP / Kemal Softic

Fotó: Kemal Softic

Az illegális bevándorlók kilencven százaléka embercsempész-hálózatok közreműködésével jut hazánk területére, amely földrajzi elhelyezkedése miatt továbbra is tranzitországnak számít az Európába eljutni kívánó migránsok körében – írja a Századvég legfrissebb felmérése alapján a Pesti Srácok.

A migráció, főleg annak illegális formája az elmúlt évek során egy jelentős üzleti tényező lett a szereplők számára. A Századvég most ebben a témában készített felmérést, hiszen eddig ez a terület háttérbe szorult,a migrációval kapcsolatos elemzések legtöbb esetben ugyanis elsősorban a kül- és belbiztonsági problémákkal, határvédelemmel, kulturális kérdésekkel, vagy humanitárius és az ezzel összefüggő gazdasági kérdésekkel foglalkoznak.

A felmérésből kiderül, hogy az egyes csempésszervezetek viszonylag rövid időn belül reagáltak arra a keresleti hullámra, és egyfajta sajátos díjszabási rendszert is megalkottak azok számára, akik Európába igyekeznek.

Könnyen előfordulhat, hogy azok a csempészek, akik korábban illegális árukat – például kábítószert – szállítottak át az Európai Unió határain, most a bevándorláson igyekeznek nyerészkedni

– olvasható a tanulmányban, amely arra is kitér, hogy nem csak az embercsempészek nyerhetnek az illegális migrációval, hanem a különböző NGO-k is, akik jelentős szervezési feladatokkal vagy információkkal segítik elő az üzletüket.

2019-ben eddig mintegy 900001 bevándorló érkezett Európába embercsempészek segítségével az EUROPOL adatai szerint. Szintén EUROPOL adatok szerint az embercsempészek tarifái 1 500 és 2 5002 euró között mozognak, tehát a rendelkezésünkre álló adatok alapján csak idén a migrációval összekapcsolható embercsempészet európai szinten mintegy 135 – 225 millió eurós (44 – 74 milliárd forint) üzlet lehet

– áll a felmérésben

Ha a hazai helyzetet nézzük, akkor az derül ki, hogy Magyarországra az idei évben az illegális határátlépést megkísérlők száma már meghaladta a tízezret, a hazánkba érkező bevándorlók 2019-ben mintegy 5 – 8 milliárd forintot jelenthettek az embercsempész hálózatoknak.

Nem egyszer hasonló, vagy éppen megegyező csempészútvonalakat használnak az embercsempészek, szervezeteik laza hálózatokat alkotnak és szereplőik mindegyike abban érdekelt, hogy ne legyen hatékony és egységes határellenőrzés az Európai Unió külső határai mentén.

Az embercsempészetben érdekelt NGO-kat elsősorban EU-n kívüli országok támogatják, de számos esetben uniós forrásokat is kapnak működésükhöz, tevékenységi körük pedig különböző tájékoztató, figyelemfelhívó kampányok formájában is megvalósulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában