bűnszervezet

2019.12.02. 21:04

Hat szerb ellen emeltek vádat egy koszovói politikus meggyilkolása miatt

A koszovói ügyészség hat koszovói szerb férfi ellen emelt vádat hétfőn, mert a gyanú szerint összefüggésbe hozhatók Oliver Ivanovic vezető koszovói szerb politikus majdnem két évvel ezelőtti meggyilkolásával – adta hírül a pristinai sajtó.

Az ügyészség tájékoztatása szerint a hat férfit bűnszervezet létrehozásával és abban való részvétellel, hivatali visszaéléssel, minősített gyilkosságban való részvétellel, illegális fegyverbirtoklással, hivatali titkok felfedésével és bizonyítékok manipulálásával vádolják.

A vádlottak közül hármat elfogtak, három ellen pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Az ügyészség azt is közölte, hogy a csoport 2011 óta volt aktív Koszovóban, és befolyással bírt a rendőrségre, valamint az állami szervek működésére.

Oliver Ivanovicot 2018. január 16-án Kosovska Mitrovicában. Kórházba szállítása után meghalt. Szerbia a gyilkosságot terrorcselekménynek tekinti, a hatóságok pénzjutalmat ígértek a nyomravezetőknek.

Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását az ország északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában