Iszlám Állam

2019.11.04. 16:25

Törökország vissza akarja küldeni a hontalanná vált dzsihadistákat származási országukba

Jelenleg a terrorszervezet mintegy 1200 „külföldi szélsőségesét” tartják fogva.

Törökország vissza akarja küldeni a hontalanná vált dzsihadistákat is származási országukba – jelentette be hétfőn a török belügyminiszter.

Süleyman Soylu, akit az Anadolu állami hírügynökség idézett, arról beszélt, hogy jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet mintegy 1200 „külföldi szélsőségesét” tartják fogva Törökországban.

Megjegyezte: egyes országok az állampolgárság megvonásával feltaláltak egy „új módszert”, hogy ne kelljen az iszlamistákat visszafogadni. Ironizálva hozzáfűzte: láthatóan most ez egy „új szabály lesz a nemzetközi jogban”.

A török belügyminiszter már szombaton közölte, hogy Törökország vissza fogja küldeni származási országukba az Iszlám Állam elfogott dzsihadistáit.

„Nem vagyunk szálloda senkinek a dzsihadistái számára” – mondta, hozzátéve, hogy nem tudják „az idők végezetéig” őrizni a külföldi harcosokat.

Soylu most viszont bejelentette, a szélsőségeseket attól függetlenül fogják visszaküldeni származási országukba, hogy megfosztották-e őket az adott ország állampolgárságától vagy sem.

Ugyanakkor arra már nem tért ki a belügyminiszter, hogy a gyakorlatban miként valósítanák meg ezt.

Soylu szerint az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben az Iszlám Állam 287 tagját, illetve támogatóját fogták el. Hozzátette: nők és gyermekek is vannak köztük.

Számos európai ország megtagadta az Iszlám Állam soraiban harcoló állampolgáraik és családtagjaik visszafogadását. Nagy-Britannia például eddig több mint száz szélsőségest fosztott meg állampolgárságától – írta a dpa német hírügynökség, amely szerint úgy tudni, hogy hozzávetőleg 10 ezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, kurd vezetésű katonai szövetség fogságában Szíriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában